Премиерът обвърза ведно Деня на народните будители с ехото от скандала с отмяната на машините от първия тур на местните избори.

Това стана с коментара му в началото на правителственото заседание, закъсняло извънредно заради участието на Николай Денков и част от министрите в церемонията в президентството - първо при издигането на националния флаг, а след това и в Гербовата зала, където президентът произнесе приветствие.

"През 1895 г. един друг будител - Алеко Константинов, написва, за съжаление, своята все още актуална творба, "Бай Ганьо прави избори", каза премиерът.

И се прехвърли на Елин-Пелиновия герой Андрешко, станал нарицателно за надхитряне на държавата и погазване на правилата. 

"Бъдещето на България зависи от това кой избор ще направим - дали ще следваме примера на нашите будители, или примера на Бай Ганьо и Андрешко. Много се надявам да направим правилния избор", продължи Денков с намек за балотажа.

Отправи и приветствие за Деня на народните будители, като припомни кой го е предложил да бъде празнуван - министърът на образованието Стоян Омарчевски.

"Трябва да благодарим и на един министър на просвещението, който преди 101 години е видял колко е важна ролята на тези символи, примери, които ние трябва да носим в душите си - министърът на просвещението Стоян Омарчевски, който е предложил на Народното събрание това да стане официален национален празник на България", заяви министър-председателят.

"Това е празник, който ни обединява чрез имената на Иван Рилски, Кирил и Методий, Патриарх Евтимий, нашите герои от Възраждането и Освобождението", каза Денков.

По думите му това е ден, който обединява всички българи и трябва да преклоним глава пред тези хора. Това, което сме ние българите, до голяма степен се дължи на техните дела, заяви министър-председателят, цитиран от БТА.