Има предложения от колеги от парламентарната група на РБ по отношение на пенсионната система. Идеята е да се изгради още един държавен капиталов стълб, за да имат право хората да избират, обяви пред БНР Найден Зеленогорски, съпредседател на Реформаторския блок. Според него обаче това е само един детайл. По важна била цялостната концепция за пенсионната реформа.

Идеята за държавен капиталов пенсионен фонд дойде от работодателските организации още преди Нова година. Дни преди гласуването на бюджет 2015 от ГЕРБ предложиха, а впоследствие бе гласувано, работещите, родени след 1959 г. да могат да избират, вноските им в частните фондове да останат там или да отидат към НОИ. Предложението почти взриви управляващата коалиция и детайлите по него останаха за решаване до края на март, като част от цялостната пенсионна реформа.

Изненадващо за предложението гласуваха депутатите от ДПС. То бе подкрепено и от синдикатите. Твърдо против се обявиха от бизнеса, които заподозряха национализация на фондове. Именно от там излезе предложението НОИ да се конкурира с "частниците".

По-рано днес Радан Кънев, съпредседател на ПГ на РБ, заяви, че е възможно да има лични партиди в НОИ, но уточни, че по-важният въпрос е възможно ли е да се постигне съгласие между експерти, политици, общественици, работодатели и синдикати, за да се предложи един разумен модел с 30-годишна перспектива, който да гарантира по-добри пенсии и повече сигурност за днешните пенсионери и за тези след 30 години. Кънев изрази надежда, че това е възможно, но не става с едностранен натиск.

Според бившия социален министър Иван Нейков няма пречка, както имаме 10 капиталови пенсионни фонда, да имаме 11. Въпросът е не са ли много за България.

По думите му правен проблем няма да има, ако се даде възможност на НОИ да създаде такава структура. Въпросът е в това, че ще трябват няколко години, за да се изгради структурата на НОИ за управление на средствата. Самото създаване е само начало и ще има момент, в който, докато натрупа опит и капацитет НОИ в това отношение, може би ще има по-малка доходност.

По мнението на Нейков най-доброто решение е да се даде заден ход и да се обмислят нещата.

НОИ управлява модела в частта му солидарен фонд, докато капиталовите фондове, другите фондове, управляват частта на модела по отношение на личните пари на хората. Така че този опит, да замажем положението, е по-малката злина от тази, която беше направена, каза Нейков.

АНКЕТА: Къде да отива вноската ви от втория стълб на пенсионното осигуряване?