"Щастлива съм, че България днес е център на дискусията за двойните стандарти в храните. Изумена съм от въпросите на премиера Борисов: кой умник казва,че българското бебе харесва палмово масло и защо се държат така големите търговски вериги в България. Кой мислите, че е умникът, господин премиер? Ами Вие.

Проверете колко пъти ГЕРБ гласуваха против закона за търговските вериги от 2012 г. досега. С него видите ли сме гонели чуждите инвеститори. А ние просто искахме да не увреждат здравето на българския народ с некачествени храни и да не убиват българското производство".

Това написа във Фейсбук председателят на НС на БСП Корнелия Нинова по повод думите на премиера. Тя призова премиера да провери- дали президентът Плевнелиев не е наложил вето. "Наложи. Заради лобизъм в полза на големите. А кой нарочи БСП за антиевропейска партия, защото произнесох изречението: българският народ не е втора ръка в Европа, за да ни продавате втора ръка храна. Вие, господин премиер. Твърде дълго управлявате, за да помните такива подробности. Но ние ги помним. Надявам се и българите също.

Утре за пореден път внасяме същия закон. Чакаме да видим как ще гласувате този път", заявява лидерът на левицата.

Дир.бг припомня, че премиерът Бойко Борисов заяви по-рано: "Кой умник каза, че бебето обича по-малко мляко или че обича палмово масло? Кой умник? И постави 100 милиона души да се чувстват като аборигени. Сигурно аборигените живеят по-добре от нас. На 16-17 май (когато у нас ще се състои срещата ЕС-Западни Балкани - б.р.) това, което ядат българите, ще го дам и на моите колеги, да видим как ще го оценят. Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите?". Борисов направи изявлението по време на международния форум "Двойни стандарти при храните в ЕС: къде сме и как да решим проблема на Европейско ниво", който се провежда в рамките на българското европредседателство.