"Кой умник каза, че бебето обича по-малко мляко или че обича палмово масло? Кой умник? И постави 100 милиона души да се чувстват като аборигени. Сигурно аборигените живеят по-добре от нас. На 16-17 май (когато у нас ще се състои срещата ЕС-Западни Балкани - б.р.) това, което ядат българите, ще го дам и на моите колеги, да видим как ще го оценят. Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите?", това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на международния форум "Двойни стандарти при храните в ЕС: къде сме и как да решим проблема на Европейско ниво", който се провежда в рамките на българското европредседателство.

"Нацията става все по-болна, когато се поемат тонове палмово масло. Бих се срамувал много, ако бях на мястото на тези вериги и производители. Страшно обидно звучи. Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се струва безобразно? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре. Нацията вече е болна", каза още Борисов.

И подчерта, че сега се влагат близо 5 млрд. лева за здравеопазване, а медицинската ни техника е най-хубавата в Европа, но когато храната и напитките са вредни, "каквото и да купуваме, ефектът ще е никакъв".

"Да даваш на бебетата по-лоша храна? Едно време в казармата пишеше: "Службата е тежка, но за сметка на това продължителна". Сега можем да сложим - "Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи". Дали е нормално да търсиш като през комунизма връзки да си направиш от истинския ЕС храни за децата. Както Вера каза, че е баба, така и аз съм дядо. Не очаквах, че до там могат да са се развили нещата във времето", каза още премиерът.

По време на форума еврокомисарят Вера Йоурова заяви, че споделя мнението на българския обмудсман Мая Манолова за създаване на ОЛАФ за храните.

Най-високо стоят правата на гражданите, а не икономическите интереси на големите компании, заяви пък омбудсманът Мая Манолова.

"Освен, че отново описахме нечестните и обидни за гражданите практики с двойните стандарти, ценното на днешния форум е, че очертахме решенията. Може би гражданите вече се умориха да слушат за проблема, който е навсякъде в тяхното ежедневие. Решенията са чрез промяна в европейското законодателство. Обърнахме внимание на това, че не трябва да бъдат допускани отклонения в състава на стоките, защото всеки опит да бъде дефинирано, че производителите ще могат да допускат несъществени отклонения в съставките на храни под един и същи бранд, на практика заплашват ситуацията да остане същата. Изказваме съмнения, че включването на националния вкус като оправдание за производителите на предлагане на различни стандарти в утвърдени брандове е проблем. Скептична съм кой и как може да докаже съществуването на национален вкус, когато става дума за бебета. Трябва да се върви към ясна регламентация, която и след промените в законодателството, да направи невъзможно предлагането на стоки с различно качество под една и съща марка на европейските потребители", категорична бе тя.

В събота министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обяви, че ще бъдат наложени строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти. Преработвателите, които ще произвеждат млечни продукти, трябва да ги правят от мляко, а тези, които правят имитиращи продукти, ще бъдат в друга група. За целта ще бъде създадено специализирано звено към ведомството, което ще извършва проверки, независими от агенцията по храните.