Добър бизнес неизменно означава бизнес, който се съобразява с въздействието, което оставяме върху околната среда, обществото и икономиката, и който успява да бъде конкурентоспособен от една страна благодарение на оптимизираните и високотехнологични процеси, които внедрява, но като в същото време се съобразява с изискванията да оставя по-малък отпечатък от своето присъствие върху природата и обществото.

Това каза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, която участва в дискусията "Иновациите като ускорител за конкурентноспособност и икономически растеж", част от най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година Dir.bg и 3E-news.

В продължение на 3 дни над 130 панелисти от 10 държави ще дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Първият ден на конференцията постави акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност.

Във фокуса на днешния втори ден от конференцията попадат въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата икономика и декарбонизацията, иновациите като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH.

Стойчева посочи, че министерството на иновациите и растежа (МИР) разпознава нуждата от въвеждането на зелени политики и изрази задоволство, че именно нейното ресорно министерство е това, което насърчава българския бизнес при въвеждането на иновации за устойчив зелен преход. "Ние сме и тези, които подкрепят инвестициите по отношение на кръговата икономика и сме част от силата, която ще задвижи колелото в посока на по-високото и ефективно използване на възобновяеми енергийни източници", каза тя.

Снимка: Иван Коловос

В подкрепа на компаниите да водят зелени политики, в следващите месеци по линия на МИР предстои отваряне на процедура за кръгова икономика с бюджет от 180 млн. лева. По нея ще могат да кандидатстват микро, малки, средни и големи предприятия, които ще могат да внедрят в производството си оборудване, което да намали отпадъците и средствата за депонирането им, както и за производство на нови продукти от остатъчните си материали. Целта е да се ограничи използването на опаковки от пластмаса и еднократни пластмасови продукти.

Снимка: Иван Коловос

Стойчева напомни, че България се стреми да бъде сред първите 20 държави в света с работеща "водородна долина", като съответният проект вече одобрен от Европейската комисия и изпълнението му се очаква да стартира до края на тази година. Изграждането на водородната долина е на стойност 30 млн. евро, като МИР ще се включи с 8 млн. евро. Средствата ще бъдат осигурено от програма "Наука и иновации", която ще бъде отворена съвсем скоро.

"Нашето министерство не само подкрепя и насърчава зеленият преход, то реално изпълнява зелени политики. Визията ни е да продължим да създаваме възможности за развитието на предприемаческата екосистема в България, за насърчаването на младите компании, за интегрирането им в процеса за създаване на иновации. Надявам се, че чрез действията и визията на нашето министерство, ще можем да създадем нов облик на българската икономика- такъв, какъвто тя заслужава да има, а именно икономика с висока добавена стойност, която интегрира съвременните технологични решения, но следи за запазването на нашата природа и Земята", добави министърът на иновациите.

Снимка: Иван Коловос


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.