Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да подкрепят бюджета, предложен от финансовия министър Асен Василев, и ще предложат алтернативен такъв, който по думите ѝ е насочен към икономиката, социалната и регионалната политика. 

"Имахме съвместно заседание на Изпълнителното бюро и на ръководството на парламентарната група по тема, която за нас е най-важната за държавата - бюджетът, който предстои да приемем за 2023 г.", заяви Нинова на пресконференция.

"Министър Василев запозна депутатите от бюджетна комисия с проекта за бюджет, който е подготвил, ние участвахме в тази среща", припомни лидерът на социалистите и посочи взетото от БСП решение днес: "Няма да подкрепим този бюджет и изготвяме свой алтернативен. Това за нас се превърна в практика в последните години".

Според Нинова в проекта на Василев не се решава нито един проблем с инфлация, цени, доходи и бедност."Този бюджет е антисоциален. Това е счетоводен документ, а не инструмент за правене на политики. Наблюдаваме фиксация в числа, а не решаване на проблемите на хората. Цените на ток, вода и парно се повишават и в последните седмици, а няма реакция за компенсация на доходите. В този бюджет няма и стратегическо мислене - общо взето е ден да мине, друг да дойде. Няма заложени сериозни реформи в образование, здравеопазване, социална сфера", смята председателят на БСП. 

Членовете на парламентарните бюджетна и социална комисия проф. Румен Гечев и Георги Гьоков, и Владимир Москов – заместник-председател на БСП и кмет на община Гоце Делчев, също участваха в пресконференцията

Снимка: БТА

Освен това в предложения бюджет имало две заложени бомби, "които не се знае кога и как ще избухнат". Става въпрос за приходите по Плана за възстановяване и устойчивост, които Асен Василев е предвидил в бюджета. "Но 10 от 13-те закона не са мръднали на йота в Народното събрание. Това е риск, че ако тези пари не дойдат, няма да могат да се направят и предвидените разходи", разкри тя.

Вторият риск е конфликтът между редовното и служебното правителство за парите в Българския енергиен холдинг. "Над милиард лева се въртят между служебното и редовното правителство без някой да даде смислен отговор какво се случва с тези пари, а министър Василев ги предвижда в бюджета като приход. Ето ви едни близо 2 милиарда лева, които са под въпрос в приходната част, затова ги наричаме бомби", коментира още Нинова.

Според БСП фиксацията в дефицит под 3% не работи за развитието на българската икономика и не прави бюджета ориентиран за хората.

Какво предлага БСП 

"В нашия алтернативен бюджет предлагаме дефицит от 4%. Това означава разлика от 1.6 млрд. лева повече за правене на политика на годишна база. Но тъй като предлагаме бюджет за половин година, имаме алтернативни мерки в рамките на около 800 млн. лева", посочи тя, като подчерта, че за социалистите темите за доходи, социална политика, увеличаване на неравенствата и бедността са ключови.

"Насочили сме нашите политики в 3 области, които смятаме, че са най-важни. На първо място икономика, растеж, инвестиции, социална политика, ориентирана към доходите, общини и регионална политика. Като групи хора сме ги ориентирали към деца, млади хора и млади семейства. На второ място - работници, особено работещите бедни и на трето - възрастните пенсионери", разкри Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

Снимка: БТА

Тя даде пример с част от тези предложения: "Ще предложим майчинството през втората година да е равно на минималната заплата, безплатни лекарства за деца до 14 години, увеличение на детските надбавки, увеличение на еднократната помощ при раждане на дете", заяви тя и припомни, че по време на четворната коалиция всички тези мерки са били заложени в дългосрочната програма.

Нинова припомни част от добре свършената работа на това правителство, в което участваше и БСП, като безплатните учебници, безплатните детски градини, заложените безплатни лекарства за деца.

"По отношение на работниците категорично държим минималната заплата да стане 50% от средната още от 1 юли тази година, а не от 1 януари догодина. Това е наша победа в предишния парламент, над 43 пъти внасяхме това предложение, докато то стана факт", припомни тя и уточни, че мярката засяга около 500 хиляди работещи бедни.

За пенсионерите БСП ще предложи изравняването на коефициента за една година трудов стаж, както и увеличение на вдовишките надбавки.

"Настояваме за изплащане на общините на сумите по проекти, които са започнали. Половин България е разкопана и оставена така. Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие си прехвърлят топката. Имаме уверение, че парите са налични, но по някакви бюрократични и други причини се бавят и не достигат до общините", каза още лидерът на социалистите.

По думите на Нинова остават много сериозни въпроси като голямата тема за данъчната реформа. "Ние държим на това. Внасяли сме и преди предложения за прогресивен данък и за необлагаем минимум на прага на бедност, заяви тя и допълни: "Ние сме разумни хора и предлагаме един бюджет, ориентиран към грижа за хората, но и гарантиращ финансовата стабилност на България", категорична е тя.

За обвиненията на Тагарев

На въпрос относно днешната изява и обвинения на министъра отбраната Тодор Тагарев "че Нинова работи за Кремъл", председателят на БСП отговори, че "г-н Тагарев никога няма да ни прости, че БСП, парламентарната ни група и моята лична намеса попречихме да стане министър на отбраната в правителството на Кирил Петков".

"Очевидно е злопаметен. Но ние сме свободна държава и всеки има право да изразява мнение, а ние изразяваме такова на политическата ни партия и на хората, които ни подкрепят", завърши лидерът на БСП.