Националният съвет на БСП прие предложеното от Корнелия Нинова Изпълнително бюро, съобщиха от пресцентъра на партията. То е било одобрено с явно гласуване със 136 гласа "за", 0 "против" и 9 въздържали се.

Изпълнителното бюро ще се състои от 21 членове, както досега, като Нинова е предложила нов подход при избора на базата на пет принципа: хора с професионален опит и експертиза във всички власти, представители на различните секторни политики и съсловия, баланс между приемственост и обновление, възрастов баланс и представители от шестте региона за планиране в България.

За заместник-председатели на БСП са избрани Кристиан Вигенин - международна дейност, Владимир Москов - местно самоуправление, Ирена Анастасова - публични политики, и Атанас Зафиров - коалиционна политика. Няма да има заместник-председател по организационните въпроси - това бе ресорът на Кирил Добрев, който бе дясна ръка на Нинова.

В структурата и щата на "Позитано" ще има началник-отдел "Организационен", който ще бъде на пряко подчинение на председателя на партията.

Като заместник на Нинова се завръща Янаки Стоилов, който ще отговаря за идеологията на БСП.

Секретари са Вяра Емилова - общи дейности, и Христо Проданов - контрол по изпълнение на решенията на Националния съвет.

В състава влизат още Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Георги Свиленски, Крум Зарков, Манол Генов, проф. Радослав Гайдарски и Стоян Мирчев и нови членове - Борислав Гуцанов, Боян Иванов, Иван Иванов, Катя Георгиева, Стефан Бурджев, Стойко Танков и Трифон Панчев.

Най-възрастният член на Изпълнителното бюро е проф. Радослав Гайдарски на 82 години, а най-младият е Стефан Бурджев на 32 г. Половината от членовете са от предишното ИБ и половината са нови.

Един от новите моменти в работата на Изпълнителното бюро е въвеждането на правила за работа на групата на БСП в Европейския парламент. Отсега-нататък избраните от социалистическата партия евродепутати всеки първи вторник от месеца ще присъстват на заседанието на Изпълнителното бюро. На него те трябва да представят отчет за свършеното през изминалия месец и план за работа, който да се одобри и съгласува с ИБ.

Националният съвет на БСП е възложил на Изпълнителното бюро веднъж на два месеца да провежда изнесено заседание в страната, а така също веднъж на два месеца - работни срещи с кметовете и общинските съветници на БСП.

Новоизбраният Национален съвет на БСП на своето първо заседание по предложение на Корнелия Нинова прие да има 17 съвета за подпомагне работата на пратията през следващите четири години.

Наименованията и сферите им ще подготвят становища и предложения. Съветите към НС на БСП ще бъдат 17, точно колкото и каквито са и министерствата в МС на България в момента.

Съвети по: вътрешните работи; външните работи; енергетика; здравеопазване; земеделие, храни и гори; икономика; култура; младежта и спорта; образованието и науката; околната среда и водите; отбраната; правосъдието; регионалното развитие и благоустройството; транспорта, информационните технологии и съобщенията; труда и социалната политика; туризма и финансите.

Всеки Съвет ще следи, анализира и оценява работата на съответното министерство и ще изготвя алтернативни политики.

Председателитите на съветите ще бъдат избрани на следващото заседание на Националния съвет, когато ще бъде гласуван и целият им състав.

На заседание на Националния съвет на БСП бе приета позиция по отношение на Резолюцията на Европейския парламент от 8 октомври 2020 г. относно принципите на правовата държава и основните права в България.

Националният съвет на БСП оценява като вредно споменаването на ОМО "Илинден" и определя като неприемливи призивите за ратификация на Истанбулската конвенция. В същото време се приема изцяло оценката на ЕП за значителното влошаване на ситуацията в България по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите.