71-а вечер на антиправителствени протести в страната. Протестиращите в София блокираха малко преди 20 часа движението по булевард "Цар Освободител" в т.нар. Триъгълник на властта.

Исканията на демонстрантите са оставка на премиера и главния прокурор, а от вчера и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тази вечер на площада има повече хора, към тях са се присъединили и подкрепящи майките на децата с увреждания, които вчера се барикадираха в парламента и бяха изведени принудително.

Викове "Оставка" и мощни освирквания се чуват постоянно на площада.

Към 20.30 часа демонстрантите се приближиха към полицаите, които пазеха входа на бившия Партиен дом откъм булеварда, те отстъпиха крачка назад, но тълпата се отдръпна.

Скрийншот

След което започна масово обстрелване на сградата на парламента със сливи, яйца и балони - обяснението, че това е протест срещу председателя на парламента Цвета Караянчева, която поиска вчера майките да бъдат изведени. Сливите за нея, а яйцата и балоните за НСО, които изведоха жените със сила. 

Акцията бе организирана от "Системата ни убива".

След края на протеста демонстрантите поеха на традиционното си шествие до Орлов мост. Кръстовището отново бе блокирано от протестиращите.

Протести тази вечер бяха организирани и в Пловдив, и във Варна.

С тикви на площад "Стефан Стамболов" започнаха антиправителствените демонстрации в Пловдив тази вечер. С маркери протестиращите надписваха предварително донесените в чували тикви и приканиха минувачите да се включат в арт инсталацията.

По-късно каратистът Лъчезар Узунов с професионален жест разби няколко от струпаните тикви, а протестиращите го последваха с викове: "Край на тиквения преход и фалшивата демокрация".

Междувременно започна и митингът на площад "Съединение", който обичайно преминава в шествие и блокира булеварди. Протестиращирате при фонтана пред общината изчакват останалите, за да продължат по-късно заедно.

От трибуната там Асен Костов съобщи, че ще поставят 100-метров трибагреник на сградата на Община Пловдив. Протестиращите настояха и за проверка на обществените поръчки, направени от районният кмет на "Северен" Стоян Алексиев с аргумент, че имат данни за неправомерно усвоени средства. По-късно шествието се отправи към Главната улица.

Пред Водната палата се проведе и мирен протест срещу биоцентралата край Труд, съобщава БНР.

Около 40 човека се събраха около палатковия лагер за традиционните вече дискусии, на които се обсъжда ситуацията в страната.

Протестът бе мирен и приключи с националния химн.