"30 години живеем в демокрация. Помня, че първото ми гласуване беше през 1989 г. От няколко години вече и синът ми гласува. Това са близо две поколения. Но от днес започва обратното броене. ГЕРБ спират парите за партиите. След това отменят машинното гласуване с аргумента, че е трудно с преференциите и хората не се оправят. Да отменим и преференциите тогава."

Това заяви зам.-председателят на БСП и председател на предизборния щаб на левицата Кирил Добрев на пресконференция по повод желанието на ГЕРБ да бъде отменено машинното гласуване. Той припомни, че такъв опит за отмяна на преференциите е бил направен преди няколко месеца и левицата е напуснала Народното събрание. На шега Добрев предложи да бъде отменена и интегралната бюлетина, защото им е сложна и да бъдат върнати цветните. "Нула лева партийна субсидия и цветна бюлетина? Това е 1989 година. Тогава баща ми ме събуди с думите: "Отивай да гласуваш. Има една розова бюлетина и много прилича на нашата. Гледай да не я объркаш". 30 години са минали от тогава. Да отменим изцяло гласуването и да въведем губернатори. Всъщност Народното събрание е голям разход и един човек се представя добре във всяка една от дисциплините и смятам, че демокрацията дори няма да има нужда от средства", каза на шега Кирил Добрев.

 

Трудно се носи и машина на гръб. Тежка е. Колегите имат опит с чувалите

В сериозен коментар, Кирил Добрев беше категоричен, че именно местните избори имат най-голяма нужда от подобен тип гласуване. "Защото само един или два гласа могат да променят съотношението в някой общински съвет. Само един, два или пет гласа могат да направят, с преференции, някого общински съветник. Знам, че те не го искат, защото най-добре е всички решения да се взимат като на конгрес на ГЕРБ - всички "ЗА", без против и въздържали се, посочи той. По думите му, аргументите на ГЕРБ, че хората се справят трудно с машинното гласуване не издържат, защото близо два милиона и половина пенсионери си получават пенсиите от банкомати, като натискат много повече бутони. "Машината, за разлика от химикалката и химическия молив, не манипулира, защото при нея всичко е ясно. Трудно се носи и машина на гръб. Тежка е. Колегите имат опит с чувалите. Как си представяте да имаме суперкомпютър, а да не можем да се справим със софтуера на машините?", каза още той. Добрев се зарече, че БСП няма да се предаде в битката си за демокрация, защото левите хора не ги свързват парите и обществените поръчки. "Въпреки затягането на примката на демокрацията, БСП ще се справи в тази битка", каза още той.

 Пореден епизод от сериала "Опраскване на Изборния кодекс"

"Цялото говорене преди два месеца дали ще има или не машинно гласуване направи невъзможна качествената организация на този вот. Машините бяха сертифицирани минути преди да тръгнат към секциите, а те бяха осигурени след като бяха проведени обученията на секционните избирателни комисии. Всичко беше направено така, че възможно най-трудно да се проведе машинното гласуване. Цялата схема е такава, че като го направиха трудно, да излязат с анализ, който да им позволи да го отменят". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. По думите му е важно да се отбележи как се гледа анализът за машинното гласуване- като начин да се намери решение на проблемите или като оправдание да го отменим. Той добави, че машините съзнателно са били опорочени, а гласуването саботирано, както и че в правна комисия на НС не са били предложени варианти за решения на възникналите проблеми.

"В демократичните държави изборните правила не се пипат поне една година преди избори. У нас всеки път в навечерието на избори променяме Изборния кодекс. В правовите държави законите са характерни със своята устойчивост и необратимост. У нас - на всеки два месеца обръщаме закона с хастара навън", каза още Зарков. Според него управляващите днес са доказали, че не отговаряме на критериите за демократична и правова държава с предложението си за отмяна на машинното гласуване. Той припомни, че преди няколко седмици, след бурни дебати, е било решено да има 3000 машини за европейските избори, 6000 машини за местните избори и само машини за следващите. "След като всячески се опитаха да опорочат машинното гласуване на евроизборите, след като за малко да отменят преференциите, след като силово се опитват да подчинят всеки опозиционен глас, лишавайки го от средства и бутайки го към сенчестия сектор, дори скромното постижение за постепенно въвеждане на машинно гласуване, което да ограничи някои характерни за българската изборна система феномени, беше практически отменено. Понеже това е пореден епизод от сериала "Опраскване на Изборния кодекс", с голяма степен на достоверност може да предвидим какво ще се случи оттук нататък", коментира народният представител. Според него инициативата на ГЕРБ и ОП ще бъде сигурно подкрепена от ДПС, както това се случва във всеки важен за тях момент. "Министерският съвет, който по закон трябва да съорганизира изборите, ще се покрие и ще каже, че това е въпрос на Народното събрание, а то със силата на нямото си мнозинство набързо ще реши този проблем. Още за утре е насрочена правната комисия, която да разглежда внесените днес сутринта предложения", подчерта Зарков. "БСП категорично заявява, че е абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за местните избори", допълни той.

Христо Проданов за предимствата на машинното гласуване: Недействителни гласове са невъзможни, а преброяването на бюлетините отнема 5 минути

"Недействителни гласове при машинното гласуване са невъзможни", изтъкна зам.- председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов. Той даде пример за порочна практика и припомни видео, което съдържа инструктаж от кмет на Пловдив, който описва по какъв начин бюлетината може да стане недействителна, ако гласът не е даден за ГЕРБ.

Проданов посочи някои предимства на машинното гласуване: "Във връзка с честността на изборите, знаете каква е статистиката за за недействителните гласове - средно 2-3 процента в Европа. В България - това са средно 6-7 процента. Второ - преброяването на бюлетините в СИК-овете. Беше демонстрирано във видеоклиповете от ЦИК как след края на изборния ден, с натискане на един код от флашката, излиза бюлетин, който отразява всичките гласове за различните партии и това отнеме не повече от 5 минути". Той припомни, че на последните избори сме свидетели колко време отнема на СИК-овете да попълнят протоколите и какъв хаос настъпва при предаването им в общинските избирателни комисии. "Там на място сме виждали от видеоматериали как се преправят протоколи на ръка, за да може да съвпаднат контролите и ЦИК и РИК да приемат тези протоколи", заяви Проданов.

По повод твърденията на ГЕРБ, че машинното гласуване е скъпо, зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" коментира: "Да, демокрацията не е евтина, но ако ние се стремим към нея, трябва да изхарчим определени средства. При пълно въвеждане на машинното гласуване бихме спестили пари от хартия и от печатниците. Би могло да се говори за по-малък брои СИК-ове, защото колкото по-лесно провеждането на избора, толкова по-малко хора са необходими", заключи Проданов.