Оставяме финансово стабилна, икономически развита и социално ангажирана държава. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от Историческата поляна под връх Бузлуджа, където социалистите се събраха за традиционния събор на левицата. БСП отбелязва 131 години от началото на организираното социалистическо движение в България.

Не е прав президентът Румен Радев като ни порица, че оставяме държавата в хаос, каза тя. По думите й друг предизвиква хаос - "онези скрити сили, които видяха заплаха, че ще има справедливост, които видяха заплаха за откраднатите милиони и които се полакомиха за още милиони". Тези сили се обединиха и свалиха правителството, посочи Нинова, цитирана от БТА.

Тя се обърна към присъстващите с думите, че са тук заради солидарността и заради социалната справедливост за по-добър живот. "В името на тази социална справедливост управлявахме България. И днес ни атакуват. Това управление направи детските градини и ясли безплатни. Заради БСП в това управление хората плащат по-малко данъци. Ако БСП продължи напред, ще има безплатни лекарства за децата и безплатни учебници до 12-и клас", отбеляза лидерът на БСП.

На Бузлуджа Корнелия Нинова произнесе слово към членовете и симпатизантите на БСП

Снимка: БТА

Нинова подчерта, че пенсиите са увеличени с толкова, колкото не са били увеличавани през последните 10 години. Отбеляза и увеличението на подкрепата за енергийно слабите.

Доказахме, че държавна собственост и държавно предприятие не са лоши думи, заяви още тя. За шест месеца държавните предприятия бяха оздравени. За пръв път откакто България е член на Европейския съюз, държавата ни е на първо място за нещо добро - по индустриален растеж и промишлено производство, посочи Корнелия Нинова. Това е заслуга на БСП, заяви председателят на партията, вицепремиер и министър на икономиката в оставка.

"Обещават ви евроатлантическа коалиция, но "евроатлантическа ценност" е само параван за реставрация на управлението на ГЕРБ и ДПС, каза Нинова, защото такива ценности са правовата държава, върховенството на закона и разделението на властите, свободата на човека и на словото, а тези хора не изповядват тези ценности.

"С това управление от партия, с която никой не желаеше да преговаря, ние се превърнахме в партия, която преговаря с всички, защото сме дипломати", коментира Корнелия Нинова.

На Бузлуджа тя заяви, че партията тръгва към предстоящите избори с тревога за инфлацията, за цените, за бедността и за неравенството и първата цел е борбата с тях и защитата на българските граждани и семейства.

"Нашето желание е разделението на властите да вземе връх, да кажем "не" на заличаването на институциите. Искаме икономически развита, социално силна и образована нация. През изминалите седем месеца, през които управлявахме с дясна партия, ние доказахме, че сме държавно отговорна партия, през този период БСП беше фактор на стабилност и социален стълб в политиката", отбеляза Корнелия Нинова. Според нея предстоящите избори ще решат дали ще се продължи промяната.

Снимка: БТА

По данни на организаторите тази година събитието е събрало над 20 хиляди души. Тържествените чествания започнаха с поднасяне на венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър, на барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд, а кулминацията беше политическият митинг на левицата.

Политическите възгледи на партията представиха в своите слова и заместник-председателят на Общинския съвет на БСП в Стара Загора Калина Господинова, председателят на Младежкото обединение на БСП Габриел Вълков, председателят на БСП в Лясковец и член на Националния съвет на партията Емилия Жилиева и депутатът в 47-ото Народно събрание Александър Симов.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Музикални поздрави към хилядите присъстващи отправиха Миро, "Виво Монтана", участникът в Music Idol Владо Димов, Цветан Бонев и Лилия Андонова.

На връх Бузлуджа пя Миро

Снимка: БТА

Връчена беше и наградата на Националния съвет на БСП за политическа журналистика и публицистика "Георги Кирков - Майстора". С нея партията отличи Иво Атанасов. Традиционната награда за научни и политически разработки и за изследвания на съвременния социализъм "Димитър Благоев" беше дадена на професор Максим Мизов. Поради невъзможност на наградените да присъстват Корнелия Нинова връчи наградите на представители на Младежкото обединение на БСП. Тази година Националният съвет отсъди още две колективни награди за утвърждаване на партийната политика и постигнати високи резултати в сферата на политическата публицистика и журналистика, които спечелиха "Българска свободна телевизия" и вестник "Дума".

По традиция на събора имаше щанд на вестник "Дума", както и сувенири, и скара.

Снимка: БТА

Честванията на 131-вата годишнина от началото на социалистическото движение в страната започнаха вчера в Стара Загора с конференция на тема "Политика на кръстопът: България, Европа и светът", в която взеха участие Корнелия Нинова и председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, както и представители на Младежкото обединение на БСП.