В речта си пред заседанието на 50-ия конгрес на БСП лидерката Корнелия Нинова обяви, че партията няма да управлява с ГЕРБ, но в същото време даде заявка да организира вътрешнопартиен рефернудм, на който социалистите да си кажат с коя политическа формация искат да участват в правителство.

Тя поощри членовете на социалистическата партия да се подписват и в подписката на "Възраждане" за отлагане на въвеждането на еврото. Нинова нарече вътрешната опозиция "милионери" и "олигарси" по повод и на днешното напрежение, когато делегати не бяха допуснати с процедурни хватки, а несъгласни с ръководството социалисти скандираха "оставка" в кулоарите на конгреса. За първи път БСП провежда своя конгрес не в огромната Зала 1 на НДК, а в далеч по-малката Зала 3. Самата Нинова пък призна в доклада си за изборните провали на БСП с думите "резултатът ни е влошен".

"БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ и моля да се спрат всякакви спекулации по този въпрос. Нека да минат изборите, да видим кои партии ще получат доверието на хората и тогава да решим с кого да участваме в правителство. Това решение да вземем чрез вътрешнопартийно допитване до всички членове", заяви Нинова.

"Аз ви призовавам за това да останем верни на хората, които са ни избрали. За да имаме претенция, че сме силата, която може да сложи ред в държавата, ние трябва първо да си сложим ред в нашата къща и днешният ден го показа", коментира лидерът на левицата.

Според Нинова има три причини за разногласията вътре в БСП.

"Тези вътрешни битки ни съсипват. Хората, които ни гледат, няма да ни повярват, добави лидерът на левицата и апелира за търсене на единение и консенсус около идеи, а не около личности. По думите ѝ първият проблем е възникнал след прекия избор на председателя и реформата в левицата, с която се ограничават броят на мандатите на депутатите и на председателя. Наши другари, които загубиха перспективата за пост "вечен депутат", не ни простиха, посочи Нинова, след което добави, че онези, които са загубили прекия избор, не са приели този резултат и са започнали да се съпротивляват, като се опитват да отцепват хора от БСП. Третият проблем тя назова като "пари - интереси". Ние освободихме партията от олигархията и зависимостите от икономически интереси, посочи Нинова. Ние не сме партия на милионерите, а сме партия на работещите, каза тя.По думите ѝ същите тези хора години наред са "на хранилката" на ГЕРБ с една единствена цел - да разбиват отвътре партията, предаде БТА.

"Трябва да сложим ред в партията, апелира Нинова и отново подчерта, че всяко различно мнение се уважава, но има колективни органи на партията, където решенията се взимат с мнозинство.

"Не приемам наши другари да ходят по телевизиите и да си служат с епитети срещу други другари", каза Нинова. По думите ѝ така всичко става лично и няма никакъв спор за политика, за идеология.

Преди това в изказването си Нинова отчете, че предстоят пети избори за две години и народът се е изморил от избори. Идваха и си отиваха поредните спасители, появиха се партии хамелеони, коментира тя. Невъзможността да се състави правителство поставя под заплаха парламентарната република, липсата на работещо правителство и работещ парламент блокира редица ключови решения за бъдещето на България.

Соцлидерката декларира, че БСП е срещу смяната на политическата система с друга форма на управление.

"Българските социалисти сме "за" парламентарната република като най-демократичната форма на управление, за стабилни институции, почиващи на принципа на разделение на властите и взаимен контрол. Властта да се върне там, където ѝ е мястото - от служебните кабинети, които ни превърнаха в полупрезидентска държава, в Народното събрание", каза Нинова. 

И отрече партията да води война с президента.

"Ние персонални борби с президента Радев и вицепрезидента Йотова нямаме, но имаме вече дълбоки, принципни и идеологически различия", констатира Нинова във връзка с отношенията на БСП с президентската институция.

По отношение на Истанбулската конвенция Нинова отбеляза, че БСП има проблем с международните организации на левите сили в Европа, а така също и вътрешен проблем.

"Персонално аз съм пречка и неудобна на този пост, на който съм в момента. Докато съм председател на БСП, няма да се поддадем на този натиск, заяви Нинова и добави, че докато я сменят, ще отстоява с всичка сила, че имаме момчета и момичета вкъщи и че родителите са майки и бащи", подчерта Нинова.

"Влизаме в предизборна кампания, другари, повече не можем да отстъпваме, резултатът на партията е влошен", призна соцлидерката.

Нинова застъпи тезата за необходимостта от отлагане на приемането на еврото, докато икономиката на страната ни стане готова. И насърчи социалистите да се подписват в подписката на "Възраждане". "Знам от вас, че се включвате в подписката да има референдум за приемането на еврото. Затова се чувствайте спокойни и свободни да участвате в тази подписка за провеждане на референдум", каза Нинова.