Възгласи "Оставка!" и сблъсъци в коридорите на НДК придружиха речта на Корнелия Нинова по време на 50-ия конгрес на БСП днес. Причина станаха съмнение в легитимността на конгреса, манипулация на броя на делегатите, списък със забрана за влизане на голяма част от тях, както и процедурни хватки, с които ръководството опитва да избегне политическа дискусия по същество и искането за смяна на председателя на партията. Стигна се дотам, че 250 делегати напуснаха залата заради груби фалшификации и манипулации.

Напрежението започна още преди началото на заседанието. Причина за това стана черен списък, заради който охраната попречи на Кирил Добрев и други делегати да влязат в залата. След това в залата се разрази спор по повод опитите на ръководството да неглижира единствения документ с политическа мисия и конкретни задачи.

Инициатори на резолюцията са изтъкнати социалисти и членове на партийното ръководство в различни периоди - Георги Пирински, Захари Захариев, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Сергей Станишев, Пламен Младенов. Подписите са сложили още Явор Куюмджиев, Валери Жаблянов, Юрий Асланов, Ваня Добрева, Ана Пиринска и Катя Николова.

Евродепутатът Петър Витанов поиска първа точка в дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя на БСП Корнелия Нинова. Предложението му обаче не беше гласувано от ръководещия заседанието Георги Свиленски, който настоя, че е противоуставно. Друг социалист - Петър Мутафчиев, посочи, че деветима делегати по решение на НС на БСП са отстранени неправомерно от заседанието и поиска да се възстанови правото им да присъстват. "Това е противоуставно, не може НС да променя решения на конференциите", посочи той. 

Делегати разкриха игра с кворума от страна на ръководството, като посочиха видим за всички пример - няколко минути преди заседанието бяха регистрирани около 500 делегати, а веднага след това броят им на хартия надвиши 800. Това подпали обстановката както в залата, така и извън нея, а представители на опозицията обявиха конгреса за нелегитимен.

Напрежението рязко се повиши. Първо оставените принудително извън заседанието понечиха да влязат вкупом. Опитите на охраната да им попречи физически доведе до сблъсъци и грозни сцени, които като по чудо не ескалираха в нещо още по-сериозно.

Докато Корнелия Нинова четеше декларацията си от трибуната, от коридорите се чуваха бурни възгласи "Оставка!", а половината делегати, сред които и най-дългогодишният лидер на БСП Сергей Станишев, напуснаха залата в знак на солидарност със съмишлениците си отвън. В един момент навън се озоваха над 250 делегати, а по документи кворумът вътре продължаваше да бъде от над 800 души.

Станишев беше категоричен, че дневен ред с процедурни хватки, не е адекватен на дневния ред.

"Занимаваме се с програма , устав, а не с цените, с енергийната ситуация, с войната, с предстоящите избори. Занимаваме се със себе си. Това дава знак на хората, че не ни интересува какво ни казват те", каза още Станишев и добави, че участва в демонстрацията срещу начина на управление на БСП заедно с множество други делегати в "опит да се спаси нашата партия, защото това е наша отговорност".

Делегатите запаметиха демонстрацията на недоволство с обща снимка на стълбите пред Зала 3 на НДК, след което се върнаха за участие в конгреса.