Лидерът на БСП Корнелия Нинова се включи в тържествата на връх Шипка по случай 141 години от освобождението на България. На националния празник тя се снима пред историческия паметник със свои съпартийци и симпатизанти, които развяваха български знамена.

"Шипка ни събра млади и стари, българи от цялата страна. Заедно, без различия, стоим пред най-високия връх на българското достойнство. Тук човек се чувства малка частица от нещо голямо и цяло, от народ, който уважава историята и обича Родината си. Нека отдадем почит към българските и руските герои, към всички, дали живота си в Руско-турската Освободителна война. Те се саможертваха не за власт и пари, а за най-скъпото, което има човек - свободата. Днес, най-голямата признателност към техния подвиг ще бъде да сме смели, да отхвърлим страховете и зависимостите, и да бъдем свободни хора.

Честит празник, българи!", заяви Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

Междувременно с тържествена церемония и в Москва бяха отбелязани 141 години от освобождението на България, предаде кореспондент на "Фокус". Церемонията се проведе пред паметника на руските гренадири, загинали в битката за Плевен.

Отбелязването на Освобождението на България в руската столица се е превърнало в традиция и се провежда при голям интерес. В началото свещенослужители от Руската православна църква отслужиха молебен за загиналите в Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. български опълченци и руски воини. Почетен караул на Въоръжените сили на Руската федерация почете паметта на героите с тържествен марш. След това бяха поднесени венци от името на българското посолство в Москва, Министерството на външните работи на Руската федерация и Министерство на отбраната. По време на церемонията прозвучаха химните на Руската федерация и на  България.