Соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че кани обратно в БСП всички бивши социалисти, напуснали сами столетницата и създали свои партии. Поканата се отнася и до всички бивши съпартийци, които са си тръгнали по своя воля. Тя отправи апела преди да се състои прокламираното от президента Георги Първанов ново ляво обединение, което ще се учредява във вторник в НДК.

"Каним всички, напуснали БСП, да си възобновят членството. Върнете се в БСП, заповядайте обратно, за да можем да търсим сила и обединение вляво", заяви на пресконференция на "Позитано" 20 Корнелия Нинова. Тя припомни, че още от 2016 г. има такова решение на Националния съвет.

"Обръщаме се към организациите по места - отворете врати, поканете тези наши другари, ако искат, да се върнат", добави Нинова. Тя поясни, че става въпрос за онези, които сами са си тръгнали от социалистическата партия, а не за изключените заради наказания. Нинова изреди поименно президента Георги Първанов, създал с Румен Петков АБВ, Татяна Дончева с "Движение 21" и Мая Манолова с "Изправи се БГ".

Соцлидерката покани още да се завърнат Красимир Янков, учредил "Българска прогресивна линия", Георги Кадиев, който създаде партия "Нормална държава" и Симеон Славчев с партия МИР. Председателката на БСП направи уговорката, че въпреки упреците към нейното ръководство в момента, въпросните бивши социалисти са си тръгнали от партията при предишните лидери на БСП Сергей Станишев и Михаил Миков.

"Всички тези наши бивши другари са напуснали БСП преди нашето ръководство, при други ръководства", каза тя. "БСП никога не е спирала опитите да се търси ляво обединение. Всеки опит си заслужава, но е важно върху какви идеи, а не върху лични амбиции", добави Нинова.

"Важно е това обединение около какви идеи ще се формира. Засега идеи не сме чули - що е то новото ляво, как ще се развива, но четем и чуваме ултиматуми към нас, заклинания и организационни въпроси", коментира Нинова, която даде пресконференция специално по повод предстоящото ново ляво обединение.

Снимка: БТА

Тя съобщи още, че въпреки общо 23 декларации от местни партийни организации в страната с искане на бърз конгрес за избор на ново ръководство още на 10 и 11 декември, такъв няма да се проведе. Нинова се позова на партийния устав и уточни, че трябва да има 15 дни от насрочването до провеждането на конгреса.

До момента в централата са постъпили 6 декларации, а останалите 17 все още не били депозирани.

"Конгрес на 10 и 11 декември не може да има, конгресът остава на 10-11 февруари", отсече соцлидерката.

Нинова отказа да коментира образуваната проверка от прокуратурата по скандала с кодовете на машините с аргумента, че утре ще говори по тази тема. "Днес темата е БСП и лявото обединение", оправда се тя.