Няма лидираща личност, която да е промотирала идеята за ново ляво обединение и да е създавала организация за това. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV Костадин Паскалев.

"Това е една група социалисти, която се представлява от "Социализъм 21 век", "Социалисти бг", също обединение в БСП, младежката структура в БСП, леви хора и млади хора, които симпатизират на социалистическата идея", поясни той и допълни, че Георги Първанов също е поканен да участва в разговорите.

"Проблемът в България е, че има много лидиращи личности, които, когато не са подложени на демократичен контрол, в крайна сметка изкривяват политическия процес.

Паскалев поясни, че идеята за ново обединение е възникнала на база на дискусия в средите на БСП и на Националния съвет на БСП.

"На последния пленум на Националния съвет направихме предложение да заработи Изпълнителното бюро на партията за създаване на ляво обединение. Взе се такова решение. Ръководството не прави никакви усилия в тази посока и тази група тръгнахме в посока на отваряне на диалога със съответните политически партии", каза Костадин Паскалев.

Той добави, че това са "АБВ и Румен Петков, "Изправи се. бг" и Мая Манолова, прогресивната линия на Красимир Янков, "Движение 21 век" на Татяна Дончева, МИР на Симеон Славчев, "Нормална България" на Георги Кадиев".

"Идеята е, че ще се опитаме да поговорим за левите идеи в България, имат ли почва у нас и могат ли да бъдат реализирани. Това са 8 политически партии. Ще се коментират конкретни секторни политики. Ако се стигне до съгласие, че може да се реализира подобна политика, ще се приеме една обща декларация и ще се предложи на националните ръководства на всяка от тези партии да вземат решение за започване на създаване на ляв блок или ляво обединение", отбеляза Паскалев.

По думите му новото от онова, което се е случвало до момента, е, че има равнопоставен разговор между политическите субекти от хора, които имат сходни идеи и се опитват да създадем процес на единение.