"Бойко Борисов държи кормилото на влак, на катер, на електрокар, на тротинетка може би, но няма кой да държи кормилото на страната",  това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група.

Тя подчерта, че всяка година в деня на събора на БСП на Бузлуджа премиерът изпада в депресия.

"Но да коментираш събора на левицата, а да не излезеш пред народа си в тези кризи, връхлетели страната и то по твоя вина, е безотговорност. Всички парламентарни въпроси към него са върнати с несъществени аргументи. Оказва се, че в момента в държавата няма лидер, той изпусна кормилото на държавата. Ключовата дума за нас за този сезон е несигурност. Национална несигурност и несигурност на всеки български гражданин във всичките й измерения. Обаче ни предстои близкото бъдеще на есен. Избори за кметове и общински съветници, бюджет и избор на главен прокурор. Знаем, че цялата енергия ще хвърли в изборите, но и те ще минат и ще застане най-важният въпрос за бюджета, за стимулите за икономиката, за увеличаване на доходите, за намаляване на неравенствата, за общинско и държавно здравеопазване, за справедливостта и съдебната реформа. Мислете от сега, че октомври бързо ще дойде", каза още Нинова, цитирана от "Фокус".

По думите й парламентарната сесия приключва в две тежки кризи, а алтернативата е ясна и на есен тя ще проличи. Тя изреди:

"Теч на данни от НАП - резултатът е, че 5 млн. българи са хвърлени в несигурност за собствеността и за личните си данни. На България беше дадена тежка оценка, на правителството - че една цяла нация е хакната. Втората криза е чумата по свинете. Европа ви даде оценка. Тя каза, че правителството не си е свършило работата и България може да изгуби цялото свиневъдство заради небрежността на управляващите. Това е ефектът от тези кризи, но има и последваща - цените тръгнаха леко нагоре".

Социалиската се обърна към управляващите с думите:

"Внесли сте 21 закона, можем да спорим дали са добри или лоши. Най-добре е да ги оценим как те повлияха на България и на българските граждани. Ще откроя по-важните. Приехте Закон за концесиите, макар да се отнасяше за Черноморското крайбрежие, отвори отново темата за концесия на летище "София. Тя отчете, че големи държави са обжалвали тази концесия. Има ли друга поръчка в България, която да е обжалвана от всички участници, освен от спечелилите".

Тя обърна внимание върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и отчете, че резултатът от него е, че плажовете пустеят.

"Приехте във финансовата сфера Закон за мерките срещу изпирането на пари. Държавата прехвърли отговорността върху физическите лица да следят за пране на пари. Ефектът от този закон, досега нито една детска учителка не е хванала пране на пари? Актуализирахте бюджета на страната. Ефектът за държавата е близо 2 млн. лв. дефицит. Да видим какво направихте за здравеопазването - затварят се болници. Нищо през тази сесия, освен отново един модел за реформа в здравеопазването, който се отхвърля от почти всички", допълни Нинова.

И посочи, че хората са лишени от месечни винетки.

"Земеделие - при всички тези проблеми в земеделските производители приехте Закона за подпомагането на земеделските производители с една единствена цел - да замажете резултата от къщите за гости", подчерта тя.

Нинова посочи, че БСП е показала ясна и точна алтернатива:

"Внесохме следната алтернатива - намаляване на ДДС на лекарства и храни, помощи за младите работещи за отглеждане на дете, данъчни облекчения за родители за отглеждане на децата им, предложение за преизчисление на всички пенсии".

Лидерът на левицата коментира и темата с номинацията за нов главен прокурор, като според нея премиерът е участник в договорката за издигане на един единствен кандидат.

"Прави впечатление, че всички са се вторачили в БСП. Всички очакват какво ще каже БСП и никой не пита този единствен, от когото трябва и от когото зависи този въпрос. Той се казва Бойко Методиев Борисов. Единственият човек, който можеше да осигури състезание между двама кандидати, е Бойко Борисов. За зрителите и слушателите, които очакват БСП да вземе решение по тази тема, просто да кажа: по закон единствените, които могат да предлагат главен прокурор, са или независимите прокурори, или министърът на правосъдието, т.е. правителството. Нито партии, нито депутати можем. Ако можехме - щяхме. Изчакахме 29-и, заявявайки, че ще спазим процедурата и ще уважим правилата, но всъщност ги изчакахме да разберем и надявайки се дали Борисов ще прояви здрав разум и ще внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в договорката за издигане на един единствен кандидат. БСП в такива сговори не участва", изтъкна тя.

Нинова добави, че в момента протестират десните, които бяха част от правителството на Борисов. По думите й същите тези десни са направили по този модел реформа в съдебната система.

"Спомняте ли си, уважаеми българи, че БСП беше против. И отгава, и сега ви казахме, че ще стигнете до тази задънена улица. Двете групи, които изградиха този модел съзнателно се сбиха кой да го оглави. И се обръщат всички към БСП и казват: "Вие сега какво?". Ами ние същото. Предлагаме промяна в модела. Както и да се биете за този или онзи като име, докато не променим модела нищо не решаваме", посочи Нинова.

Тя отново представи предложението на БСП и направи заявка, че ще групата ще го внесе през септември.

"Единственият начин за правосъдие е тази зала да проявим единодушие и да наложим съдебен контрол върху актовете на прокуратурата. Казва се промяна в Закона за съдебната власт. Тове е решението. Ако очаквате БСП да предложи решение по казуса "главен прокурор" - това е решението. Да ви видя наесен дали ще го подкрепите. Зададох много теми за ваканцията, малко като в училище, когато преди да се разделим ни дават книги за четене през лятото. Четете и мислете, че ни чака гореща есен", подчерта Корнелия Нинова.