Министърът на правосъдието Данаил Кирилов не номинира кандидат за участие в процедурата за избор на нов главен прокурор. Днешното, четвърто заседание на Пленума на ВСС, беше последната възможност, на която министърът можеше да внесе кандидатура.

Преди седмица прокурорската колегия на ВСС номинира зам.-главния прокурор Иван Гешев, който ще бъде единствен кандидат за поста на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари.

Кирилов посочи, че възприема внесената кандидатура на прокурор Гешев като съсловно предложение - на професионалистите, които са направили своя избор.

Второто му съображение да не направи предложение е, че дори да има номинация, максималната подкрепа, която може да получи тя, е в рамките на 14 гласа от членовете на ВСС, предаде БТА.

"Това би означавало да не се стигне до избор, до резултат в тази процедура. Също така би означавало да се създаде предпоставка да се противопоставят двете колегии на ВСС, което смятам, че е абсолютно нежелателно и не трябва да се допуска по какъвто и да е повод и начин. Министърът на правосъдието следва да бъде обединител, да търси консенсусни решения във всеки един дебат. По тази причина и днес заявявам пред вас, че смятам това решение за неиздигане за правилно и обосновано - исторически и в конкретния случай" добави Кирилов", заяви още министърът по време на заседанието, цитиран от "Лекс".

Той заяви още, че би номинирал някого за поста, ако гражданското общество се беше обединило около конкретна личност.

"Очаквах гражданското общество да достигне до широка подкрепа на една обща кандидатура. Това не се случи", каза Кирилов.

Относно инициативата на сдружението "БОЕЦ" за издигане кандидатурата на следователя Бойко Атанасов, Кирилов каза, че не приема предложението, защото не отговаря на изискванията на закона.

Номинацията на Иван Гешев доведе до протест и контрапротест на предишното заседание на ВСС. За тази вечер също е насрочен такъв - но пред Съдебната палата. Самият той коментира пред журналисти:

"Бях подкрепен от цялата професионална общност - това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая. Аз не съм човек, който ще избяга нито от отговорност, нито от доверие. Нито бягам от битки, нито от това да изразявам личното си мнение. Не ме е страх какви ще са последствията, важно е да казваш истината".

По повод факта, че е единствен кандидат и няма да има конкурент в процедурата, той припомни, че по същия начин е бил избран за главен прокурор и проф. Борис Велчев, чийто мандат определи като успешен.