"От Бузлуджа лесно се говори, но нека видят какво са правили", така премиерът Бойко Борисов коментира думите на лидера на левицата Корнелия Нинова на събора на столетницата на Бузлуджа. Това изказване той направи пред близо 400 учители от българските училища в чужбина. Днес в Пловдив се проведе Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Благодаря за патриотизма и за усилията, които полагате. Вие сте будители, с тези думи министър-председателят Бойко Борисов се обърна към присъстващите.

Премиерът акцентира върху усилията на правителството, така че да се върнат в България повече български семейства, живеещи в чужбина и подчерта огромното значение на съвместната работа с Асоциацията на българските училища в чужбина. Направили сме връзка, за да може да централизираме усилията на ниво министерства, изтъкна премиерът Борисов. По думите му обратната миграция се случва, когато се осигурят по-добри условия за живот, но и се създадат условия, така че да бъдат подготвени децата на семействата, които искат да се върнат в България. Стотици семейства се обърнаха към нас с желание да се върнат, посочи министър-председателят.

Вече работим в синхрон и съм убеден, че ще постигнем повече резултати, обърна се премиерът Борисов към представителите на българските училища в чужбина. Министър-председателят добави, че в бюджета за догодина ще бъдат отделени 2 млн. лв., с които допълнително да бъдат подкрепени настоящите усилия. Премиерът Бойко Борисов отбеляза сериозната подкрепа на правителството за сферата на образованието и напомни, че са осигурени 700 милиона лева за ремонти на близо 1000 училища в страната.

"Благодаря ви за патриотизма и усилията. Икономическият растеж е факт. Ето един Пловдив - завод до завода. На практика липсата на работна ръка е проблем. Вече много хора, които живеели в чужбина, искали да се върнат в родината, каза премиерът пред форума.

"Една от спънките е, че децата им не знаят български. Къде ще учат? В 10 щата на Америка ние имаме признание. Учителите там са направили голям пробив и успех", поясни Борисов.

"Вие сте ми важни, за да можем да подготвим децата там да не са "пречка" да могат родителите да се върнат в родината си", каза Борисов.

"Даваме пари за изтребителите, но там пък даваме нова сигурност. Аз в живота си борч не съм правил. Плащам", поясни Бойко Борисов.

Той каза още на учителите, че е убеден, че доста повече средства ще им трябват, а основната спънка не са заплатите.  В Пловдив например високотехнологични паркове осигуряват сходни с Америка възнаграждения, даде пример Борисов

Скъпи мои, във всяко отношение може да разчитате на министъра на образованието", обърна се към учителите Борисов. И припомни, че неговата майка също е била учителка. Връщала се от работа без глас, но на 24 май била отрупвана с букети.

Премиерът разгледа и как вървят дейности по площад "Централен" в Пловдив. Кметът Иван Тотев разведе Борисов по площадното пространство и му обясни основните акценти, които се правят по реконструкцията. Тотев каза, че през септември всичко ще бъде завършено. Запитан дали ще присъства на откриването, Борисов отговори, че ако го поканят - ще дойде.

"Много красиво става. Всичко това е било под земята. Ще могат пловдивчани и туристите да го гледат и да му се наслаждават".

И при инспекцията той бе помолен да коментира думите на Корнелия Нинова, която заяви, че ГЕРБ ще паднат от власт. Борисов бе лаконичен:

"Ще ви помоля за отговор на Нинова да й пратите, това което се случи в Пловдив - как учителите и директорите в чужбина чакаха за снимка с мен и колко хора благодариха за направеното от правителството. Вижте и тук - не 45 години назад, те са ни върнали много повече. Да говориш такива неща при този икономически растеж, при този подем. Вижте градът какъв е бил, какъв стана...", каза Борисов.

Той пожела на хората на Бузлуджа да се върнат живи и здрави, защото повечето от хората били възрастни, а в момента е голяма жега и магистралите са натоварени.