Това заяви Младенов в интервю за БТА.

Той посочи, че тази цел е сложна - от една страна, да бъде запазено доверието в българските дипломати, да се покаже, че не всички са свързани с ДС, а от друга, - да се даде път и на други способни дипломати, които до момента не са получавали шанс да пробият в кариерата.
Младенов допълни, че има хора с по няколко образования, няколко чужди езика, които работят 15 години в министерството и все още не им е даден шанс.

По думите му казусът, за съжаление, вече има отражение върху образа на България във външнополитически план.
"В цяла Европа се питат каква държава е България - дали е надеждният партньор, за който я представяме ние, или е държава в плен на неясните обвързаности от миналото", каза министърът.
Той допълни, че не става въпрос само за образа, но и за ограниченията, които недоверието създава.
"Трябва да сме наясно, че при такъв висок процент обявени хора от ДС в МВнР, всички по света вече знаят, че реформата в българската дипломация на практика не се е състояла", отбеляза Младенов.

Той ще предложи на президента хора, които са способни да възвърнат доверието в българската дипломация.
"От него зависи по какъв път ще поеме. Не мога да си представя, че решение в полза на агентите на ДС може да получи обществена подкрепа", изтъкна Младенов.

Георги Първанов обаче обяви, че е готов да отзове само тези дипломати, за които се докаже с документи, че са извършили нещо нередно. Той призова всички досиета да бъдат отворени и публикувани в интерент, за да се види истината.