Правителството чакаше новият президент Росен Плевнелиев, избран от ГЕРБ, да встъпи в длъжност, за да подпише указите за отзовававе на първите ни дипломати в чужбина - агенти на Държавна сигурност. Както е известно, предшественикът му Георги Първанов категорично отказа да направи това.

В списъка са включени двама от заместник-министрите на външните работи - Константин Димитров ще поеме мисията в Лондон, а Димитър Цанчев - в Брюксел.

Сред известните имена е и това на началника на кабинета на Първанов ген. Никола Колев. Външният министър Николай Младенов обяви, че той е участвал в ключовите преговори на България за присъединяването на България в НАТО и държавата е инвестирала много в него.
"Генерал Колев, първо, беше началник щаб на въоръжените сили, един прекрасен офицер и затова заслужава да отиде посланик в Холандия и съм дал съгласието си", коментира и премиерът Бойко Борисов пред журналисти.

Дипломат ще стане и депутатът от ГЕРБ Красимир Минчев, който е избран за Киев, както и синът на Кирил Маричков от "Щурците" - Кирил Маричков-младши, който ще поеме посланическия пост във Ватикана.

От предложените 24-ма души 5 са жени, само трима не са служители на МВнР, а 92% от номинираните са дипломати, уточни Младенов, цитиран от "Фокус". От тях 6 работят в страни от Балканите, 10 в страни от ЕС и двама в ООН. Броят на освободените места от посланици, за които има данни, че са били сътрудници на ДС, е 17. Министърът добави, че това е началото на процедурата, в която сътрудниците на ДС ще бъдат отстранени и тя трябва да приключи до 3 седмици.

По-рано днес, след първата си среща с премиера Бойко Борисов, Плевнелиев, потвърди, че процесът за смяната на посланиците стартирал и има номинации.
"Чухме аргументи, там, където те са достатъчно убедителни, се обединихме и чакаме решение на МС, което след това по процедура да дойде в президентството за подписване на указ. Ще се работи поетапно по назначаването на посланиците - ще има първи, втори, трети етап, там, където все още има нужда от допълнителна обосновка и евентуално алтернативни номинации", уточни обаче той.
Президентът отказа да коментира конкретни имена, за да бъде коректен към международните ни партньори.
Още в нощта на избирането си за държавен глава Росен Плевнелиев обеща, че един от първите му укази ще бъде да замени първите ни дипломати в чужбина с агентурно минало.

В началото на месеца обаче  трима посланици с досиета спечелиха дела срещу министър Николай Младенов заради предсрочното им връщане в България. Върховният административен съд отменя заповедите, с които той прекрати задграничните командировки на дипломатите в Холандия, Сърбия и Гърция - Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов.

Ето списък на предложените 24 имена:
1. Албания – Димитър Арнаудов
2.Босна и Херцеговина – Ангел Ангелов
3.Ватикана – Кирил Маричков
4.Германия – Ради Найденов
5.Гърция – Емилия Кралева
6.Египет – Румен Петров
7.Италия – Ангел Чолаков
8.Китай – Пламен Шукерлиев
9.Кувейт – Пламен Улшевски
10.Румъния – Александър Филипов
11.Нидерландия – Никола Колев 
12.Сърбия – Ангел Димитров
13.Представителство на България към ООН в Ню Йорк – Стефан Тафров
14.Македония – Иван Петков
15.Австрия – Елена Шекерлетова
16.Белгия – Веселин Вълканов
17.Унгария – Бисерка Бенишева
18.Великобритания – Константин Димитров
19.ООН – Женева – Иван Пиперков
20.Брюксел, постоянно представителство към ЕС – Димитър Цанчев
21.Йемен – Борис Борисов
22.ЮАР – Катя Делева
23.Словакия – Маргарита Ганева
24.Украйна – Красимир Минчев