Това каза новият министър на отбраната Николай Младенов във Военната академия "Г.С. Раковски", където бяха връчени дипломите на слушателите и студентите от випуск 2009.
Министър Николай Младенов каза пред журналисти, че много сериозен приоритет ще бъде внимателното разследване на всички сигнали през последните месеци в медиите за различни злоупотреби. По думите му ще се търси справедливо решаване на тези казуси и съдействието на компетентните органи за намирането на решението им.
Финансовата ситуация в държавата е сложна, ще трябва да се търсят пари, които да бъдат спестени в бюджета до края на годината, каза Младенов. Той се надява на оптимално решение на проблема, което да не позволи от него да пострадат военните от системата и способностите на армията.
Като основен проблем пред държавата министърът посочи финансовото наследство, което получава новото правителство. При положение, че целият бюджет на държавата е планиран при 4 процента излишък, а той в момента е на минус шест процента, всички си даваме сметка, че наследството, което ни завеща тройната коалиция е много неприятно, коментира Младенов.
Той каза, че има забележки за структурата на начина, по който са били харчени парите на МО до момента. По думите му в момента се прави внимателен преглед на целия бюджет, за да се намери откъде може да се направят съкращения на разходи, които да не попречат на силите на армията и на нейния състав да си върши работата.
На въпрос за случая с разрешението за достъп до класифицирана информация на новия директор на служба "Военна полиция" бригаден генерал Иван Мечков, министърът отговори, че е подробно запознат със случая. Мисля, че има доста грешни стъпки, които са предприети преди да излезе указът на президента, каза Младенов и изрази надежда да се намери начин, по който казусът да се разреши внимателно, защото ситуацията е изключително неприятна за всички страни, от което никой няма интерес. На въпрос дали намира за правилно, че Мечков е бил назначен "в последния момент", Младенов отговори, че в последния момент никога не е хубаво да се правят назначения, още повече такива, които не са обсъждани с всички и подготвени дълго време.
Младенов очаква от началото на идната седмица вече да е структуриран ръководният екип на министерството, както и основните приоритети за работа, които ще обяви на пресконференция.
Николай Младенов се оказа едно от спорните имена в кабинета на Бойко Борисов, тъй като бе назначен на поста военен министър, въпреки че не е ходил в казарма.