Българските русофили ще регистрират своя партия до края на годината. Това стана ясно след провелия се през уикенда конгрес на Национално движение "Русофили". Информацията беше потвърдена от председателя му Николай Малинов: "Искаме да надградим с политически проект", каза той пред "Труд". Малинов уточни, че новата организация ще се постарае да участва в предстоящите парламентарни избори.

Шестото общо събрание на НД "Русофили" заседава в събота, 19 септември, в НДК. На него беше отчетена дейността за последните четири години. Николай Малинов бе преизбран единодушно за председател на Националното движение за четвърти мандат. Той обаче заяви, че за него ще бъде последен и ще продължи до парламентарните избори, тъй като оглавява политически проект и не смята за редно да съвместява двата поста. "Движението трябва да съхрани надпартийния си характер", подчерта Малинов.

От утвърдения на конгреса 165-членен състав на Националния съвет на НД "Русофили" личат имената на депутатите Александър Симов, Антон Кутев, Валентин Ламбев, Петър Кънев, Светла Бъчварова, Станислав Станилов, Явор Нотев; известни общественици като Валентин Вацев, Георг Спартански - кмет на Плевен, Галина Стоянова - кмет на Казанлък, висши представители на БПЦ като митрополит Григорий - Велико Търново и митрополит Киприян - Стара Загора; ген. Шивиков, ген. Емил Миланов, ген. Златан Стойков, проф. Людмил Георгиев, проф. Нина Дюлгерова, проф. Светлана Шаренкова, Тихомир Стойчев, Христо Монов, Юрий Борисов и други.

"Нашата организация се ръководи от принципа на надпартийността и се опира на сътрудничеството в областта на културата. Културното русофилство не може да бъде нито ляво, нито дясно, нито либерално, затова не е случайно, че различни социологически проучвания показват, че около 80% от българите се определят като русофили", заяви пред ТАСС Малинов.

Лидерът на "Русофили" Николай Малинов получи обвинение в шпионаж през 2019 година. През февруари т. г. държавният секретар Майк Помпейо оповести името на съдията от Спецсъда Андон Миталов, че е със забрана да влиза в САЩ, тъй като е пуснал Малинов в Русия.