"Бъдещето на българо-руските проекти е по-важно" - това заяви лидерът на Национално движение "Русофили" Николай Малинов от трибуната на 16-ия събор на приятелите на Русия край язовир "Копринка".

Така той обясни отказа си да подкрепи предложенията за ново партийно строителство и преместване на събора в София, които бяха направени днес от негови съратници. Малинов определи предложенията като провокация на врагове, на хора, които не обичат България, предаде БТА.

В словото си Малинов подчерта, че проектите "Турски поток" и "АЕЦ Белене" са резултат от няколкогодишни усилия, които не трябва да бъдат анулирани.

Заедно с Николай Малинов на трибуната бяха зам.-председателят на парламента Емил Христов и депутати не само от БСП, но и от ГЕРБ.

По-рано беше поставено началото на подписка в подкрепа на председателя на "Русофили", който беше пуснат на свобода срещу гаранция от 50 000 лева, след като беше обвинен в шпионаж.

Снимка: БТА

Участниците издигнаха плакати "Русия не е заплаха за България, Русия е нашият освободител, приятел и брат" и подкрепиха акцията "Аз съм русофил, арестувайте ме!".

Според организаторите близо 15 000 хиляди русофили от цялата страна се събраха и този път на събора. 16-то му издание преминава при засилени мерки за сигурност заради опасения от провокации. Мотото тази година е "Европа е по-силна с Русия".

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

И Сидеров на събора, обвини чужда държава за шпионския скандал

Да не участваме в геополитически игри, не са в интерес на България, заяви пък лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който също посети събора.

Той беше посрещнат радушно от участниците в ежегодното мероприятие. Стотици присъстващи пожелаха да се снимат с партийния председател, да му стиснат ръката и да му пожелаят успех на предстоящите местни избори през октомври, се казва в съобщение на пресцентъра на партията.

"Посрещат ме сърдечно както всяка година. Хората искат да имаме нормални отношения с Русия и да не участваме в геополитическите игри на санкции и враждебност. Тези игри са чужд интерес, а не български", каза Сидеров край яз. "Копринка".

По темата за т. нар. шпионски скандал, в който беше въвлечен председателят на НД "Русофили" Николай Малинов и негови колеги, Сидеров коментира, че всичко това е действие на чужда държава, за да пречи на отношенията ни с Москва в момент, когато премиерът Борисов полага усилия да възстанови стратегически проекти като АЕЦ "Белене" и продължението на газовия поток през България, се допълва в съобщеинето.

"Точно сега се явява този скандал, който ще се отрази лошо на намеренията на правителството да осъществи тези проекти. Пак се търси резултат, който не е в български интерес", посочи лидерът на "Атака".

Във връзка с предстоящия местен вот Сидеров е уверен в по-добрите резултати, които партията му ще постигне на изборите.

"В лицето на партия "Атака" хората, с които се срещам, виждат разумна българска патриотична партия, която е загрижена за националния интерес и се опитва да го отстоява по всякакъв начин", заключи Сидеров, за когото от партията вчера съобщиха, че "комитет го издига за кандидат-кмет, искат да спре гей парадите.