Винаги съм считал, че Израел е изключително важен партньор относно сигурността в Близкия Изток. Имаме много теми да обсъдим днес с премиера Бенямин Натанюху. Една от тях ще е възможността за съвместно производство в областта на отбраната, заяви премиерът Бойко Борисов по време на съвместната им пресконференция.

Благодарим за спасяването на българските евреи. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху при посрещането на българския си колега Бойко Борисов в Ерусалим. Нетаняху благодари на България за участието ѝ в борбата срещу тероризма и фундаментализма.

Споделяме един мост между двата наши народа, българските евреи са допринесли изключително много за Израел. Ние никога няма да забравим как хората от България са лягали върху релсите, за да предотвратят депортирането на евреите си", каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

 "И днес взимаме трудни решения, но тогава е било много по-трудно", каза българският министър-председател Бойко Борисов. И добави как представил на другите в делегацията своя приятел Нетаняху като "глобален талант", който е бил първо с президента Тръмп и след това на Парада на победата в Москва с президента Путин.

"Когато пътувахме насам с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на образованието Красимир Вълчев, с шефа на ДАНС Димитър Георгиев им казах: "Сега ще видите един човек, който е световен талант в това да е най-добър приятел и да е до камината на Тръмп и да е с президента Путин на парада в Москва. Така че имаме много теми да обсъдим. Не винаги отношенията между Израел и ЕС са на висотата, която трябва да бъдат. Аз винаги съм считал, че Израел е изключително важен за сигурността в Близкия Изток", каза българският премиер.

"Не знам дали знаете, но нашите военни пилоти и тези на Израел провеждат редица седмици учебни боеве, които са изключително полезни", добави още той.

"Много благодаря и мога да кажа, че сме постигнали изключително много, откакто се запознахме за първи път в Тел Авив", отговори израелският премиер. "Сега, ако ми позволите, искам и по темата за тероризма да кажа нещо на иврит. Преди няколко седмици стана една трагедия. В Ирак бе убит един израелец - да бъде светла неговата памет. Днес аз бих искал да поздравя армията и службата за вътрешна сигурност за техните умения и действия. Убитият войник е бил един от най-добрите", сподели още Нетаняху.

 Борисов и Нетаняху обсъждат двустранните отношения, положението в Близкия Изток и други актуални международни проблеми. Двамата отбелязаха доброто сътрудничество в здравеопазването и областта на технологиите.

В своето изказване премиерът Бойко Борисов отбеляза, че отношенията между Европейския съюз и Държавата Израел невинаги са били на нужната висота, като изрази надежда, че мирните споразумения, в които Държавата Израел е страна, ще се подпишат. "Бенямин Нетаняху е глобален лидер, който умее да води умерена и балансирана политика.

Израелският премиер изтъкна, че неговата страна през годините винаги е усещала подкрепата на България в международните отношения. По думите на Бенямин Нетаняху, наличието на активен политически диалог между него и министър-председателя Бойко Борисов се отразява благоприятно и върху взаимоотношенията между двете страни.

След това Борисов ще се срещне с президента Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

Предстои още среща с президента Реувен Ривлин и работен обяд в чест на премиера Бойко Борисов с лидера на парламентарната опозиция Исаак (Бужи) Херцог.

По-късно следобед е поклонението в Божи гроб, а след него премиерът ще бъде на аудиенция при Патриарха на Йерусалим Теофилос Трети (Патриарх на Светия град Йерусалим, на цяла Палестина, Сирия, Арабия и отвъд река Йордан, на Кана Галилейска и Светия Цион).