С поклонение на Божи гроб отбелязва рождения си ден премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Израел. Той ще получи и благословия от Ерусалимския патриарх Теофилос Трети.

Вижте снимки >>>

В Тел Авив българските евреи в Израел ще посрещнат Борисов със специална торта и концерт на Николина Чакърдъкова.

Премиерът Борисов вече проведе разговори с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, в програмата е включена и среща с президента Реувен Ривлин и с лидера на опозицията Исаак Херцог. Предвидена е и среща с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

В Рамала делегацията ще разговаря с премиера на Палестина Рами Хамдалла за възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество и за Близкоизточния мирен процес.

Вчера вечерта българският премиер Бойко Борисов участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес в Ерусалим. В своето изказване по време на форума той изтъкна, че на фона на динамичните глобални и регионални процеси, българо-израелските отношения се развиват устойчиво.

Той припомни, че най-яркият израз на връзката между двата народа е спасяването на цялата българска еврейска общност от близо 50 000 човека в най-мрачните години на Втората световна война.

Църквата "Възкресение Христово", Божи гроб

Снимка: БТА

Ежедневие в Eрусалим

Снимка: БТА

Пазар в стария Ерусалим

Снимка: БТА

Фурна за хляб в стария Ерусалим

Снимка: БТА

Стената на плача в Ерусалим

Снимка: БТА

Плочата на помазването при Божи гроб

Сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес в Ерусалим

Снимка: БТА

Бойко Борисов беше посрешнат от Ирит Лилиан, посланик на Израел в България

Снимка: БТА