Спасяването на българските евреи е безпрецедентен факт в световната история, каза Борисов на среща с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис, предаде БТА.

Премиерът изтъкна, че през тази година се отбелязва 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

Борисов подчерта, че България и днес продължава да се бори срещу всякакви прояви на нетолерантност, ксенофобия и говор на омразата, включително в условията на интензивен миграционен натиск към страната.

Той отбеляза, че българското правителство следи внимателно проблемите, свързани с расизма, расовата дискриминация и нетърпимостта.

Борисов запозна Дейвид Харис с ангажиментите на България като ротационен председател на Съвета на ЕС през първата половина на тази година и отбеляза, че ключовата дума, която е използвана, е мир.

Двамата обсъдиха също двустранните отношения и приноса на България за стабилизация и устойчиво развитие на Балканите.

Дейвид Харис заяви, че комитетът има чудесно партньорство с България и лично с премиера Борисов.

Министър-председателят участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес в Ерусалим. В своето изказване на форума премиерът Бойко Борисов изтъкна, че на фона на динамичните глобални и регионални процеси, българо-израелските отношения се развиват устойчиво.

"Тези отношения почиват върху ясни принципи на взаимодействие, върху изграденото взаимно доверие и споделените ценности, като в основата им е общата визия за бъдещето на двата съседни района", посочи министър-председателят.

Българският премиер напомни, че най-яркият израз на връзката между двата народа е спасяването на цялата българска еврейска общност от близо 50 000 човека в най-мрачните години на Втората световна война. Това се случва благодарение на категоричната позиция на българските граждани, на Българската православна църква, на видни общественици и интелектуалци.

"Историята на спасяването на българските евреи е част от общата ни история, която ние не трябва да забравяме и трябва да предадем на децата си", изтъкна Бойко Борисов. Той подчерта, че днес не трябва да допуска връщането на ксенофобията и антисемитизма.

Премиерът Бойко Борисов благодари на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, че призна заслугата на нашите предци за спасяването на българските евреи.

"Много скоро ние ще имаме два идентични паметника в София и Тел Авив, посветени на този исторически факт и показващи нашата съвместна признателност", съобщи Борисов.

"Като държава-член на ЕС, а още повече и като председател на Съвета на Европейския съюз, България остава ангажирана с регионалните и международните партньори в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта между Държавата Израел и Палестина", заяви българският министър-председател. Той отбеляза, че близкоизточният мирен процес е в застой и не намира необходимия импулс да доведе двата народа до споразумение за окончателния статут.

Премиерът Борисов посочи, че визията на българското председателство за подобряване на свързаността на страните от Западните Балкани като основен инструмент за преодоляване на различията в региона би могла да се приложи и тук.

"Надявам се този опит да даде резултат за народите и кураж на други региони за преодоляване на конфликтите", сподели той.

В заключение министър-председателят отбеляза, че Израел е важна и градивна част от съвременната архитектура на международните отношения. "Без Израел Европа и европейската цивилизация биха били в по-голяма опасност от надигащия се радикализъм и религиозен фундаментализъм в Близкия изток", каза Бойко Борисов.

По думите му откриването на шестия европейски офис на Американския еврейски конгрес в София е още едно изключително признание за активната и балансирана политика, която България провежда на Балканите и в Европа и доказателство за престижа и авторитета на нашата страна.

В българската делегация, която е на работно посещение в Израел, влизат вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова.