"Не виждам обективна причина за заявка за преразглеждане на коалиционното споразумение", заяви министър Нено Димов в "Лице в лице" по повод на твърденията, че ВМРО ще иска промяна в коалицията, базирайки се на добрите си резултати от евроизборите.

"Факт е, че ВМРО се представи изключително добре на изборите. Това ме кара да се чувствам много доволен, тъй като заехме консервативно патриотичната ниша", сподели Димов.

Според него в голямата коалиция цари разбирателство, доказателство за което е подкрепата, получена днес на Министерски съвет за мерките срещу мръсния въздух, които е предложил.

"Повече напрежение има в малката коалиция", каза Димов, визирайки "Обединени патриоти".

Една от причините за напрежението сред патриотите са отново резултатите от европейските избори. Успехът на ВМРО се дължи на това, че е заложила на позитивна кампания с идеология, докато другите патриотични формации са разчитали на лични нападки, смята министърът на околната среда и водите.

"Личностното трябва да остава настрани в българската политика", убеден е Димов.

Екоминистърът не пропусна да коментира и възходът на Зелените на евроизборите в другите държави от съюза.

"Неомарксистката линия на зелените е нормално да привлече тези, които преди са гласували за социалистите", смята Нено Димов. Според него Зелените ще се разширяват в лявото пространство, но той отбеляза, че на тези избори големите победители са десните партии.

На Световния ден на околната среда Министерският съвет прие Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 г. В резултат на нея на общините ще бъдат предоставени около 700 млн. лева за решаване на проблемите със замърсяването с фини прахови частици в големите градове.

На разположение на 7 общини вече са 111 млн. лв. от Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020 г. Допълнителни 390 млн. лв. от спестявания по ОПОС са насочени към електрификация на градския транспорт, които ще са достъпни до края на годината за други 11 общини. Още около 80 млн. се очаква да бъдат осигурени за общините, които не можаха да кандидатстват по първата процедура за подобряване качеството на въздуха по ОПОС.

"Това е един много сериозен ресурс от 700 млн. лв. или 7 пъти повече от това, което заварих, когато станах министър", обобщи Нено Димов. Според него се вижда ясната ангажираност на министерството и правителството към този ключов проблем.

"Данните от края на миналата година показват, че девет от общините са отговорили на критериите за непревишаване на нормите на фините прахови частици. Североизточния район - Варна, Добрич и Девня, отговаря вече на тези изисквания. За градове, които не отговарят на критериите, посочвам София и Бургас, които имат тенденция на намаляване на замърсяването през последните седем години", заяви министърът.

"Повече ресурс отива за по-малък ефект, след като се решат големите проблеми", каза Нено Димов и отбеляза, че вече действа система, която дава достъпни данни за замърсяването.

Система за ранно предупреждение да се създаде и за реките, за да се предотвратят пораженията от наводнение. Първа ще е Искър. Ще се отнася до ситуацията след големите валежи порез последните дни, министърът отбеляза, че през март е наредил първата проверка на дали коритата на реките са били почистени, но признава, че на някои места почистване е било извършено, а на други - не.