Волен Сидеров обвини ВМРО, че резултатът им на провелите се избори за Европейски парламент, не се дължи на честен вот. Той ги обвини, че печелят в резултат на "сделка".

Пред журналисти в Народното събрание лидерът на "Атака" коментира, цитиран от БТА: "Покупката на американските самолети, подкрепена и движена от Каракачанов, ще струва на българския данъкоплатец три милиарда лева. Срещу което, партията на Каракачанов, е възприемана като единствената в патриотичното пространство. Това е сделката за мен".

Не е лошо като се говори за ревизия, тя да започне от Министерство на отбраната - министерство с бюджет 1 млрд. лв. годишно, не е малко, отбеляза Сидеров.

След европейските избори от ВМРО поставиха въпроса за "преглед" на коалиционното споразумение за управление.

Днес Сидеров констатира още, че ВМРО никога не са взимали повече от 1% на парламентарни избори и е ясно, че техният резултат "не се дължи на честен вот".

Сидеров обърна внимание, че посред зима са били събаряни цигански постройки под шапката на силовия вицепремиер Каракачанов. Всичко това се бие с резултатите в ромските секции. На въпрос дали ВМРО са купували гласове, Сидеров посочи, че това подлежи на доказване. "Мисля че има достатъчно данни да се заемат институциите, които трябва да се заемат с това. Сега виждаме, че главна прокуратура се произнася по субсидиите на партиите. Не мисля, че точно прокуратурата трябва да се занимава. Това е административен въпрос", заяви председателят на "Атака", цитиран и от "Фокус".

На въпрос дали е готов да напусне коалицията предвид упреците, Волен Сидеров заяви, че той е в основата на създаването й като формат и призна, че последната година е дистанциран от работата в парламентарната група заради големите различия по основни въпроси.

"Не знам дали ще продължи тази коалиция да бъде в този си вид коалиция", коментира той и добави, че може да се изкара мандатът без да се обичаме, прегръщаме и целуваме помежду си. Политиката не е някаква емоция, не е брак, не е годеж." Сидеров смята, че за управленската програма няма голямо значение дали трите партии от малката коалиция ще бъдат заедно или поотделно.

"Бях двигателя да има такава коалиция. Бях този, който предложи г-н Каракачанов, който сега нещо ми се заканва. Аз го предложих за кандидат за президент. Постигнахме един много добър резултат. Доста усилия костваше да убедим г-н Симеонов да приеме тази конструкция. Така че тази коалиция до голяма степен се дължи на моите усилия", коментира Сидеров.

Той отбеляза, че ако му поискат оставката като председател на ПГ на "Обединени патриоти", това ще бъде предмет на обсъждане на тримата лидери. "Т.е. този съвет трябва да реши дали да се направи смяна на ръководството на групата", подчерта председателят на "Атака".

Как отговориха на обвиненията ВМРО

От своя страна ВМРО заяви, че не приема упреците на Сидеров. Народният представител от ПГ "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов настоя, че всеки може да провери резултатите на ВМРО в секциите в страната. "Някой да твърди подобни безумия или завижда или не е в час с политиката", коментира Ангелов.

От ВМРО заподозряха, че Сидеров завижда.

"За нас от ВМРО е важно да се изпълнява управленската програма. Ние сме сложили нашите подписи там и мисля, че за момента правителството се справя прилично", каза още той във връзка с коалиционните отношения. Ангелов обясни, че все още не е обсъждано искане Волен Сидеров да се оттегли от поста председател на ПГ "Обединени патриоти".

"За момента не сме имали заседание на парламентарната група и не сме обсъждали подобни тези. Всяка една от партиите има право да реши как да действа", коментира той.

НФСБ запази неутралитет

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък изрази увереност, че колегите му от ВМРО и "Атака" ще се разберат като зрели хора. Той посочи, че въпросът дали Волен Сидеров да остане начело на ПГ на "Обединени патриоти" не е на дневен ред.