54-годишната Жечева бе назначена изненадващо с решение на Министерски съвет на 31 юли на мястото на Калин Каменов, който обяви, че уволнението му е политическо. Тя вече е била начело на ДАЗД от 2001 до 2002 г.

От ГЕРБ осъдиха политическия реваншизъм и разправата със служителите в държавната администрация, а зам.-председателят Цветан Цветанов заяви, че Калин Каменов е бил уволнен, защото отказал ДАЗД да бъде използвана за политически цели - да се превърне в орган за саморазправа с гражданите, които имат позиция.

Същевременно Ева Жечева е категорична, че иска да запази ДАЗД от политическо влияние.

"Агенцията не може да бъде обвързвана политически. Не можем да обвържем децата политически", допълни тя.

Относно освобождаването й като шеф на ДАЗД през 2002 г., Ева Жечева каза, че тя не е била освободена, а са били прекратени служебните правоотношения с нея, не с професионални, а с икономически мотиви. По думите й никога срещу нея не е повдигнато обвинение по какъвто и да е повод.

Имах уникалния шанс да създам Агенцията за закрила на детето”, добави тя.

Шефката на ДАЗД добави, че ако агенцията загуби европейски пари, отговорност за това ще носи бившето ръководство, тъй като има забавени проекти.

Относно другото ключово назначение в агенцията - на дъщерята на Нора Ананиева - Ана Ананиева, Жечева посочи, че тя е назначена с министерска заповед за зам.-директор.