Журналистът Найо Тицин внесе в Столичния общински съвет предложение, за което призова и украинското посолство - а именно бул. "Драган Цанков" да се преименува на "Героите на Украйна" заради намиращата се там дипломатическа мисия на Руската федерация.

Тицин е депозирал искането си и показва документа в профила си във Фейсбук.

"Внесох в СОС писмо за преименуване на булеварда пред Руското посолство в София на "Героите на Украйна", съобщава той в социалната мрежа.

Според него този "акт на съпричастност ще бъде високо оценен, както от българската, така и от международната общност".

"Уверен съм, че мнозинството в Столичния общински съвет споделя евроатлантическите ценности и осъжда военната агресия на Русия в Украйна", пише в предложението на журналиста и продуцент, който се аргументира в молбата до СОС в качеството си на жител и избирател в София.

Писмото завършва с думите: "Много пъти повтаряме, че София означава мъдрост. Но какво е мъдростта ако не е облечена в достойнство, морал, благородство и съпричастност." Сега топката е в СОС!

Призив за преименуване на булеварда пред руското посолство в София на "Героите на Украйна" е постъпило в Столичния общински съвет, потвърдиха от пресцентъра на СОС пред БТА.

Предложението е депозирано във вторник, когато и украинското посолство публикува във фейсбук страницата си призив за преименуване на улици, на които се намират руското посолство и консулства у нас, като знак на подкрепа към Украйна.

Предложенията за смяна на имена са: част от ул. "Никола Мирчев", на която се намира сградата на руското консулство в София да се казва ул. "Героите на Украйна"; бул. "Драган Цанков", където се намира сградата на руското посолство в София, да се казва бул. "Украйна"; ул. "Ниш" в Русе, където е сградата на руското консулство, да се казва ул. "Героите на Украйна"; част от ул. "Македония" във Варна, където е сградата на руското консулство, да се промени на ул. "Украйна".