Националният съвет на БСП се събира в 16:30 ч. днес на "Позитано" 20 да обсъди вариантите с третия мандат за съставяне на правителство, даден им от президента на България Румен Радев. Това обясни вчера пред журналисти председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски, след заседанието на Изпълнителното бюро на партията.

В изпълнение на Конституцията Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на Националния съвет два варианта за действие, за решение, които са в съответствие с основния закон на страната и ще бъдат с хоризонт петък, съобщи той, но отказа да уточни какви са те - дали решението е за връщане на мандат, или ще бъде предложена номинация за премиер.

Като почти нулеви определи шансовете да бъде съставено правителство министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков преди началото на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП.

Смятам, че моментът е много сериозен, за да интерпретираме каквито и да било събития или желания на когото и да било, посочи той.

"Конституцията и тълкувателното решение (Решение 20 от 23 декември 1992 г.) нарочно не са сложили срокове за определени дейности, защото понякога е въпрос на ден, но понякога на седмица или малко повече да се съобразят други срокове по Изборния кодекс". Това заяви за БТА доц. д-р Наталия Киселова, експерт по конституционно право, във връзка с процедурата по връчването и връщането на мандат за съставяне на правителство.