Здравните власти предлагат смекчаване на някои от противоепидемичните мерки, които да станат факт още през следващата седмица.

"Новият вариант на вируса Омикрон протича сравнително леко. Това позволява смекчаване на някои от мерките. Например карантината на заразени да бъде намалена от 14 на 10 дни. За контактните граждани тя ще стане 7 дни, вместо досегашните 10". Това заяви пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването доц. Георги Йорданов след първото заседание на Националния пандемичен комитет, който беше създаден днес със заповед на министър-председателя Кирил Петков.

В комитета влизат 23-ма членове - представители на различни министерства. Председател е министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Основният обсъден въпрос по време на първото заседание на комитета е бил този за ваксинацията срещу коронавируса.

"България остава на опашката в Европейския съюз по процент на ваксинация. 35,7 е процентът на ваксинирани у нас, без да бъдат включени децата. Отчитаме нежелание на обществото да се ваксиниран като цяло. Желанието е да се постигнат поне 60%, както е в Гърция. Искаме да стигнем до нови 500 000 ваксинирани до края на месеца. Имаме 32 000 ваксинирани в първите дни на годината, но повечето от тях са хората над 65 години, привлечени от мярката на правителството за 75 лева допълнително", каза още Йорданов. 

Има възможност да се осигурят мобилни групи за ваксиниране за населените места, в които има достатъчно желаещи да се ваксинират, добави зам.-министърът. Той посочи, че няма да има други стимули за ваксиниране. Предстои да се разкрият нови легла за деца в болниците в страната, каза още Йорданов. Той призова родителите да не пускат болни деца в училище или в детските градини и ясли. В момента заетостта на болничните легла в София надминава 60 на сто, вървим към пик на заболеваемостта, каза още той.

Пик се очаква в близките две седмици, допълни още Йорданов. По време на заседанието е имало предложение за императивно ваксиниране на определени контингенти, добави Йорданов. Той припомни, че ваксинирането е доброволен акт и ще остане такъв. Мерките, които ще се налагат при повишаване на броя на болните, ще бъдат взимани на регионално ниво.

По думите му ще се промени и режимът за влизане в страната ни. От утре влизащите в България, освен зелен сертификат, е необходимо да имат и негативен PCR тест.

"Имаме казус с българите, които караха празниците в екзотични страни - те не могат да се приберат. Има и казус с голяма група британски туристи - 1200 души, които идва у нас на ски - те трябва освен зелен сертификат трябва да имат и PCR. Великобритания е страната с най-голям брой болни от Омикрон. Трудно ще допуснем несертифицирани англичани да сеят зараза в Банско. Разбираме затрудненията на туристическия бизнес, но няма да допуснем заразени чужденци у нас. Наблюдението ми е, че мерките не се спазват", коментира заместник-министърът на здравеопазването.