Националната следствена служба (НСлС) беше извадена от прокуратурата и става независима структура с приетите на второ четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Така занапред НСлС ще се ръководи от директор. Досега ръководител на службата беше главният прокурор - пряко или чрез директора, който е и заместник на главния прокурор по разследването.

Предложенията за отделяне на следствието от прокуратурата са направени от Петър Петров от "Възраждане" между първо и второ четене, но правната комисия не ги е разгледала, тъй като са били част от отхвърлен на първо гласуване законопроект. Все пак днес мнозинството прие те да бъдат разгледани в пленарната зала и бяха приети след редакции.

Директорът на НСлС ще назначава следователите и ще осъществява административно-организационното и методическо ръководство на структурата. Предложения за кандидатури за директор на НСлС могат да правят не по-малко от трима от членовете на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието, прие парламентът.

Създават се окръжни следствени служби към всеки областен административен център, а за София - и следствена служба "София-град".

Бойко Рашков от "Продължаваме промяната-Демократична България" припомни, че сливането на следствените органи с прокуратурата е станало през 2009 г. С това направихме следствено-прокурорска съветска система, която за около 14 години, като резултат, не показа, че е било добре решение. Затова се налага да се върнем към старо решение, с него се спазва принципът на независимостта, подчерта той.

"От седмици се намираме във война вътре в съдебната система, главен прокурор и неговият заместник, който в случая е и директор на националното следствие да се заплашват и да се обвиняват кой кого ще убива - това е абсолютно нетърпимо положение", обясни Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) защо се гласуват текстовете. По думите му законодателният орган не просто може, а е длъжен да "разтърве тези хора".

Оттеглени бяха текстовете, които предвиждаха следовател да може да разследва главния прокурор, защото в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) вече е приет друг механизъм.

Оттеглени бяха и разпоредбите, свързани с дисциплинарните наказания на председателите на върховните съдилища и членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Към досегашните дисциплинарни наказания за член на ВСС обаче, освен забележка, дисциплинарно освобождаване от заеманата длъжност, депутатите записаха и лишаване от право за упражняване на юридическа професия или дейност.

Срещу това остро възрази Надежда Йорданова от ПП-ДБ и обяви, че е гласувала против този текст, защото го смята за противоконституционен. "Не може в рамките на това дисциплинарно производство да лишиш някого за в бъдеще да упражнява своята професия", категорична е бившият министър на правосъдието в кабинета "Петков". "Това, което правите, времето ще покаже какви плодове ще даде, аз не съм оптимист", коментира тя.

"Някой от вас знае ли какво гласува в момента", попита лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Г-н Борисов, гледате в другата посока, може ли да излезете и да ни обясните каква съдебна реформа точно правите", поиска тя от председателя на ГЕРБ. По думите й под формата на редакционни и технически поправки се пренаписва целият закон. "Някакво ново мнозинство между ГЕРБ и "Възраждане" пренаписва цялата съдебна реформа, вместо да подобрим правораздаването, ще направите такава каша, такъв хаос, с една единствена цел - на човека на първия ред да му спасите имунитета", коментира Нинова.

Нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев посочи, че за пореден път са свидетели как не трябва да се прави съдебна реформа. "В течащата битка между главния прокурор и Борислав Сарафов, ние правим следствието независимо днес", посочи той. "Борбата на "Продължаваме промяната", преди това и на "Има такъв народ" отиде в кофата, защото този законопроект за НПК и ЗСВ ще се използва за защита на Бойко Борисов от наказателно преследване", коментира Василев. "ПП стана патерица в момента на ГЕРБ", добави той. За езика, който използва от трибуната, Радостин Василев получи забележка от ръководещия заседанието Росица Кирова.