Междуинституционалният спор на върха в държавата се разпалва наново. Повод за поредния епизод на напрежение по оста правителство-президентство стана темата за независимостта на съдебната власт.

Всичко започна от журналистически въпрос към премиера Бойко Борисов по време на посещението му в Плевен днес. Попитан дали одобрява искането на главния прокурор да бъдат проверявани висши политици, министър-председателят отговори, че това вече се прави от доста време и добави:

"Той огласи това, което се прави от много време. Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Нали за това се борихме - съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние, другите власти - президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледат своите задачи. Но така са решили - така правят".

На въпрос кого визира, Борисов отвърна, че не той вика магистратите един по един при себе си. Отговорът му препраща към провежданите консултации на "Дондуков" 2, където президентът Румен Радев провежда срещи и консултации за изработване на критериите за избор и правомощия на нов главен прокурор.

Към изказването си Бойко Борисов добави, че не е работа на никого от изпълнителната власт да следи избора на главен прокурор:

"Има Висш съдебен съвет, има си начини, по които да се избира. Президентската институция след това има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля. Още повече, че има много време".

В Плевен Борисов коментира и предизборните обещания на различни политически сили за чувствителен скок на заплатите. Той нарече лъжливи твърденията, че е възможен ръст от над 10% на възнагражденията.

На въпрос как ще коментира това, че идват не само европейски, но и местни избори, той отговори:

"Идва и Коледа. И Нова година. Пак ще дадем коледни надбавки на пенсионерите, както дадохме великденски. Нищо, че и това не го отчитате, но и там отидоха над 50 млн. лeва. Ще направим добър бюджет с 10% увеличение на заплатите на целия сектор, както тази година".

Премиерът Борисов обясни защо според него тези, които обещават по-голямо увеличение на заплатите в бюджетния сектор, лъжат:

"Защото реално няма как. Не може да похарчим повече, отколкото изкарваме, за да не задължим следващите поколения. И на фона на всичко това външният дълг е намалял в 20%".