Напрежение по оста Борисов-Радев и заради предстоящия избор на главен прокурор

Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система, заяви премиерът

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

БАЙ , БАЙ БОЧКО !!!!! Надявам се , че си се заредил с ПАМПЕРСИ !!!

Г-н Борисов,не заблуждавайте народа с мижавите коледни подаяния на част от пенсионерите.Учете се от Ципрас.В Гърция ще намалят данъците и цените на храните и ще увеличат значително заплатите.А в Абсурдистан хората гладуват.След десетилетие на управлението Ви какво направихте за доходите на българите? Продължаваме да сме най-бедната,най-болната и най-бедната нация в Европа.За какво си ни още,да продължим с агонията ли?

Нищо лично, но г-н Борисов пак създава ненужна конфронтация, без да има сериозни предпоставки. Доколкото президентът е задължен от Конституцията да участва при определянето на върховните ръководители в съдебната власт, той по свое усмотрение може да прави всякакви консултации. Това с нищо не пречи на бъдещите избори във Висшя съдебен съвет, още повече, че президентът може да откаже назначаването на предложен от съвета кандидат само веднъж (което според мен е неправилно, защото не можеш да задължиш един орган да се съгласи с нещо, ако вече е изразил несъгласие). Правилното решение е да се даде възможност за обжалване на указа на президента – например пред Конституционния съд, но за сега това не е така (на управляващите подобно нещо и през ум не им минава). Но важното е, че премиерът няма отношение към изборите в съдебната власт, поради което няма основания да реагира. Пък е не е необходимо да се прави на много праволинеен, понеже си спомняме какви усилия положи ГЕРБ при назначаването на главен прокурор и как още с излизането на решението на ВСС, указът на Плевнелиев беше подписан за минути. Г-н Борисов ако иска да му вярваме, трябваше да се погрижи за премахване на политическата (парламентарната) квота във ВСС, чрез която съществено се нарушава независимостта на съдебната власт. Няма как да се съгласим и с казаното от Премиера за неувеличението на възнагражденията, защото не можем да проумеем факта, че след 12 години членство в ЕС, България е с най-нисък жизнен стандарт – дори сме след държави, които не са членки на ЕС. Най-общо г-н Борисов се оправдава с икономиката. Съвсем наложително е обаче да отговори на въпроса – последните 10 години кой отговаря за развитието на тази икономика. Не е ли Министерския съвет чрез съответните министерства. Разбира се че е, а Премиерът фактически признава неспособността на ГЕРБ да организира икономиката. Принципът е, че никой не може да се оправдава с грешките, които дълго време е допускал – няма значение дали са умишлени или поради липса на професионален капацитет. Чудно е, защо след като народът е в окаяно състояние по вина на ГЕРБ, те така неистово са се вкопчили във властта.

За корупция и се опитва да си избере уфобен главен прокурор. Процесът срещу Радефф ще е тест за независимостта на съдебната ни система.

Тоя който привиква Главния прокурор на оперативка , не одобрявал консултациите на Президента със Съдебната власт?На Президент Радев , тоя който ще издава Указа за назначаване на Главен Прокурор -било намеса , а Бойковото било тинтири - минтири!Бойко шубето май те е хванало и преминава към параноя!

"дали одобрява искането на главния прокурор да бъдат проверявани висши политици" А главния прокурор КОГА ЩЕ БЪДЕ ПРОВЕРЯВАН ОТ НЯКОГО?

Щял да вдига заплатите в държавния сектор, пари взети от нас и дадени на слугите му - питам плащат ли си държи. служители осигуровки или ги плаща уж държавата и защо е така и ние искаме ама за нас няма, второ плащат ли се усигуровки от получаваното от държ. служители допълнително материално стимулиране, отговорът е въобще не се плаща ние питаме защо, питаме кога ще се въведе Ел. правителство, кога ще започне съкращение в държ. сектор за се подпомогне бюджета, но май отговори няма да има, всеки да си прави изводите, защо Б.Б ще вдига заплати

в затвора ,сикаджията се насира от страх че цацата си тръгва скоро....

ВСС не е независим. Да идва Кьовеши. Тя е независима. Ама точно ГЕРБ гласуваха против нейната кандидатура.

Бочко полудява от думата главен прокурор. Не успее да си наложи нова Цацка с него е свършено.

но изнервен си яко, че в интересите някои бъркат ти дълбоко, а ти не свикнал си така, защото имаш навик да командваш всички и всичко да става само по твоята воля и само така, както го е наумила твоята глава!

"Нали за това се борихме,съдебната власт да е независима". Така е Борисов, такава беше идеята на прехода. Не стана обаче. Ти да не мислиш, че някой вярва в независимостта на Цацаров? Няма такива наивници. Свършиха се! Цацаров е прокурор на ГЕРБ и докато е той, всичките тия далавери ще останат неразкрити и ненаказани. Цацаров е толкова "независим", колкото беше и Плевнелиев. Президента Радев иска точно това; Борисов да спре да назначава свои хора. Той иска да се изработи такъв механизъм за избор, че да се избира наистина необвързан, принципен и честен човек. Само тогава ще имаме някакъв шанс да си оправим съдебната система.Защото сега има много странни решения на прокуратурата. Обвиненията спрямо чужденци в България извършили грозни деяния, бяха направо смешни. За да не отблъснем туристите! От Ивайло Московски никой не търси отговорност, а за сериозните далавери, просто няма достатъчно доказателства! Защо е така?!

Висш служител от руската космическа агенция "Роскосмос" вероятно е избягал от страната в разгара на проверки на сателитния и балистичен център, който ръководи. Медиите в Русия съобщават, че през април Юрий Яскин е бил командирован от "Роскосмос" в чужбина и не се е върнал. От Научно-изследователския институт за космически технологии на "Роскосмос" потвърдиха, че генералният директор на центъра е подал оставка, след като е заминал в чужбина. Яскин работи в института от 1993 г. и става генерален директор през 2012 г. От началото на 2019 г. руските власти провеждат 14 отделни разследвания в центъра. Миналото лято имаше и арести, а обвиненията са за предаване на разработки на чужди държави. За момента няма яснота къде се намира изчезналият служител, но руският вестник „Комерсант“ съобщава, че е бил забелязан наскоро в Гърция.

БСП и ВМРО с най-много агенти на ДС сред кандидатите за европарламента

Трябва да се създаде независим орган, който да контролира главния прокурор, а в закона да се предвиди хипотеза за временното му отстраняване при евентуално наказателно производство. Това заяви председателат на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков след срещата си с президента Румен Радев във връзка с процедурата за избор на нов главен прокурор. „Ако ще се търси промяна в правомощията на главния прокурор, действително, в момента по отношение на него трудно може да се реализира наказателна отговорност. Следва да бъде извършена такава промяна, съответно, друг независим орган, който да проведе тази процедура“, каза Чолаков, цитиран от БТА. Чолаков посочи, че възможността за предсрочно прекратяване на мандатите на „тримата големи“ – главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища, и сега е уредена в Конституцията и Закона за съдебната власт. Но допълни, че има и пропуски в закона. „Към момента няма предвидена хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“ – това трябва да се предвиди, защото там има празнина в закона.“ Веднага след като беше избран за правосъден министър след оставката на Цецка Цачева Данаил Кирилов посочи като свой приоритет приемане на ясни критерии и процедура, при които могат предсрочно да бъдат прекратявани мандатите на „тримата големи“. Той аргументира това с препоръките към България от Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. Срещата на Радев с Чолаков бе част от поредицата консултации, свързани с избора на нов гравен прокурор. Президентът вече разговаря с настоящия първи държавен обвинител Сотир Цацаров и с шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Цацаров обяви срещите при държавния глава като „доста прибързан процес“ и изрази безпокойство, че инициативата може да се изтълкува като натиск над ВСС, припомняйки, че „законът и Конституцията не дават никакви права на президента“ при избора на главен прокурор. Панов пък призова за реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) и предупреди, че ако той остане с доминираща политическа квота и не бъде реформиран, а правомощията на главния прокурор останат неограничени, „изборът не шеф на държавното обвинение ще бъде предопределен“.

Кога започва съдебният процес срещу Цветанов?

Заплатите в бюджетния сектор ще бъдат увеличени с 10% от догодина, обяви премиерът Бойко Борисов. Ще бъдат раздадени и Коледни добавки за пенсионерите. Отново ще дадем Коледни надбавки за пенсионерите, както дадохме Великденски, нищо, че вие това не го отчитате, но и там отидоха над 50 милиона, ще направим добър бюджет, с 10% увеличение на заплатите, както тази година, на целия сектор, заяви премиерът. С "Хемус" минимум 10% ще се вдигне БВП. Минимум, като начало. Виждате всички са ви лъгали за "Хемус", а никой не е правил сметка да я прави. Тези градове на север - Севлиево , Габрово, Плевен чак до Дунава ще потънат в забрава. Ето виждате го какво е!, каза още Борисов, който днес инспектира началото на строителството на нов участък от АМ "Хемус".

Проверката е извършена по отношение на: 5 116 задължени лица, с ежегодна декларация; 3 568 задължени лица, с встъпителна декларация за имущество и интереси; 400 задължени лица, с финална декларация за имущество и интереси. Проверката на имуществените декларации обхваща освен задължените лица, техните съпруг а, лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, и ненавършилите пълнолетие деца. В съответствие с разпоредбите на ЗПКОНПИ, освен проверка на имотното състояние, се извърши проверка и на интересите, изпълнена за всички лица, подали встъпителни декларации, което е ново изискване на закона. В хода на проверката, Комисията установи несъответствия за лица, заемащи висши публични длъжности от всички категории от обхвата на закона: министри; народни представители; кметове, председатели на общински съвети и главни архитекти на общини; изпълнителни директори и управители на болнични заведения; ректори на университети; лица, упълномощени по реда на Закона за обществените поръчки за провеждане на процедурите и сключване на договорите; ръководители на бюджетни организации, които изпълняват функции на органи за финансово управление и контрол на средства от Европейските фондове и програми; началници на митнически пунктове; директори на държавни горски и ловни стопанства; председатели и заместник - председатели на държавни агенции и комисии и други. За общо 738 задължени по закона лица проверката приключи с доклад за несъответствие. Докладите съдържат данни за недекларирани притежавани и придобити: дялови участия; доходи от трудови правоотношения; парични средства по банкови влогове и банкови сметки; дадени обезпечения в размер на милиони лева/евро; притежавани имоти; участия в органи на управление или контрол на търговски дружества, на юридически лица с нестопанска цел и извършване на дейност като едноличен търговец.

Борисов обеща 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 2020 г.

Премиерът Бойко Борисов обеща на тютюнопроизводители от шуменското село Пристое да имат гарантирана субсидия за следващата година, предаде БГНЕС. Борисов се срещна със земеделците и им съобщи, че е започнало изплащането на отпуснатите 3.2 млн. лв. държавна помощ за тютюнопроизводителите в района. От общо 808 подадени заявления за получаване на помощ, до момента са изплатени 341, а останалите са върнати за дооформяне на документите. Премиерът посъветва земеделците да застраховат продукцията си, за да не товарят държавата при евентуални природни бедствия. В Шумен премиерът участва и в пускането в експлоатация на 2500 тона преса за производство на специални алуминиеви профили от ново високотехнологично поколение. Благодарение на тази инвестиция се откриват 100 нови работни места. Стопаните на земеделски площи, които бяха напълно унищожени от градушки в последните няколко дни, също ще получат помощ от държавата, съобщи в Пристое министърът на земеделието Десислава Танева. Пострадалите стопани трябва да уведомят областните и общинските служби по земеделие, за да се оценят щетите, допълни Танева. Борисов към тютюнопроизводителите: След четвъртък ще си получите парите През март тютюнопроизводители в шуменското село Пристое протестираха и затвориха пътя Силистра – Шумен, след като гръцка фирма-изкупвач на тютюн не заплати изкупената реколта през 2016 г. Два дни по-късно при протестиращите отиде премиерът Бойко Борисов, който обяви, че "има инструмент, с който можем да решим проблема". Месец по-късно правителството отпусна 3.2 млн.лв. държавна помощ на фонд "Земеделие", която да покрие дълга на търговеца към тях.

Иcĸ зa ĸoинфcĸaиця нa имщyceтвo зa 13 млн. лв. oт Eилмиян Гpeбeв и cинa мy Xтpиco e внлeca KΠKOHΠИ в Cфoийcĸия гдapcĸи cъд. Иcĸът e пcтoъипл в cъдa нa 10 мaй, a нa 13 мaй пo нгeo e opaбзвyнao гжднapacĸo дeлo, соъбщи "Дe фaĸтo". В нгео се иска отненмае на иомти и авораи по банокви сметки. В нчаоалто на гнидатоа сбтсоевкънит на ойръжеонто дежутсрво "Екмо" плучои оневбиине за утсачие в орагизрнинаа престъпна гурпа за парне на праи, саъврзно с КТБ и сдлеката за "Дуаринт". След като бе пркивиан на разпит в седелтиство перз ярауни, бизенеснмът ркзазаа пред мдеитие по ккава врсиея ртбяоат слеидеоваттле. Те му ослябнии, през 2010 г. зовадът „Днуриат" е куепн от мрраноижтиая сбтвосеинк на КТБ Цтаевн Всаилев с мрнъси пари и Гберев е знаел за това. Еиилямн Геберв очерте и кзаа, че е стаанл стобсвеник на завода 5 гиодни по-късно, а заъовдт е кеупн от дурга фимра. Слеаовдтиелте му казали, че е бил джълен да зане, че Виаселв бил купил здавоа с незаконни ссрведта. Как мога да занм или дори перполдагам подонбо нщео, селд като тзои чвоек хошдее по онвоа врмее само по чревниете клиими, взъмтуи се Гербев таовга. Делтоо серщу Гребев се вдои от 2017 г., но пнвъорначало бшее за итовзчнае на "Дуанрит". Рзсалеадвнето зопчнаа точно кагото бизнеесмънт влзее в кфонилкт с дпеуатта от ДПС Дялен Пвеески заарди снмеъиня, че полседният се отипва да пдиробие рсеиуксня оеържен завод. https://www.segabg.com/hot/kpkonpi-poiska-konfiskaciya-na-imushtestvo-za-13-mln-lv-emiliyan-gebrev © Segabg.com 2019

След още две инспекции, ще се окаже, че ние караме по нея, ма не я виждаме... Да му имам работата на тоя... до обяд ходи на оглед, следобяд цъка мачле, после чат пат тв интервю...

През 2020 г. автомагистрала "Хемус" ще стигне до Плевен. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който направи първа копка на участъка от Плевен до Летница. Отсечката е част от 134-километровия участък Боаза-Русе-Велико Търново, за който държавата отдели милиард и 200 млн. лв. 2020 г. година автомагистрала "Хемус" трябва да достигне до пътен възел Плевен-Ловеч, където днес премиерът Бойко Борисов направи инспекция на строителните работи. По думите му и по думите на заместник регионалния министър Николай Нанков, строителството на автомагистралата е облекчено след промяна в закона за държавната собственост, с която се преодоляват обжалвателните процедури. По думите на премиера строителството на АМ "Хемус" ще повиши БВП в района с 10%. Бойко Борисов, министър-председател: Виждате, всички са ви лъгали за Хемус, а никой не е правил сметка да я прави. Тези градове на север - Севлиево, Габрово, Плевен, чак до Дунава, ще потънат в забрава. Ето, виждате го кво е! - Какъв ефект очаквате върху развитието на местната икономика? Бойко Борисов: "Хемус" - минимум 10% ще се вдигне брутният вътрешния продукт, виждате надолу по "Марица", по "Тракия" по "Струма", от инвеститори в момента няма работници. Димитровград, Хасково... събират от по 100 км надолу работници карат сутрин на работа. Защо? Защото има пътища. Така че ако нещо не се обърка, обхода на Ловеч, става добре, ама и за Плевен ще трябва. Николай Нанков: 3 участъка, 6 подучастъка, колегите от "Автомагистрали" са тук, има видим напредък, започнали са да слагат насипите, започват и тук с изваждане на хумоса, така че да сме живи и здрави, 2020 г. до тук ще е магистрала. В момента активни строителни дейности по АМ "Хемус" има в участъка от Ябланица до Боаза. Процедури и строителство текат и от участъка от Боаза до пътя Русе-Велико Търново. А след това отсъства да бъде построена и финалната отсечка от пътя Русе-Велико Търново до Белкокопитово.

Започна изграждането на участъка от газопровода "Турски поток" през Сърбия, който е с дължина 403 км и трябва да бъде завършен до 18 декември, съобщи белградският всекидневник "Вечерне Новости". Първият участък e от българската граница до Чуприя, вторият - от Чуприя до Дунава и третият от Дунав до Зренянин. Четвъртият участък ще бъде от село между Нови Сад и Зренянин до Суботица. Според "Вечерне Новости" е издадено разрешително за строеж за секции 2 и 3, като в близките дни такова ще получи и строежът на първия участък.. Компанията "Газтранс", в която "Сърбия Газ" има дял от 49%, а "Газпром" останалата собственост, през миналата година подаде искане до Сръбската енергийна агенция за строителство на газопровода като част от изграждането на вътрешната газова инфраструктура в Сърбия

Заплатите в бюджетния сектор ще бъдат увеличени с 10% от догодина, обяви премиерът Бойко Борисов. Ще бъдат раздадени и Коледни добавки за пенсионерите. Борисов инспектира началото на строителството на нов участък от АМ "Хемус", която обеща до 2020 г. да стигне до Плевен. С новия бюджет ще бъдат увеличени парите в публичния сектор, обеща премиерът Бойко Борисов при инспекцията на АМ "Хемус". Външният дълг на страната е намалял до 20%, изчистени са 2,5 млрд. от него, уточни той. Бойко Борисов, министър-председател& Отново ще дадем Коледни надбавки за пенсионерите, както дадохме Великденски, нищо, че вие това не го отчитате, но и там отидоха над 50 милиона, ще направим добър бюджет, с 10% увеличение на заплатите, както тази година, на целия сектор. - 14:34 Премиерът Борисов: През 2020 година АМ "Хемус" ще стигне до Плевен Премиерът Борисов: През 2020 година АМ "Хемус" ще стигне до Плевен През 2020 г. автомагистрала "Хемус" ще стигне до Плевен. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който направи първа копка на участъка от Плевен до Летниц... Борисов обеща до края на тази година АМ Хемус да стигне до Плевен. В момента се строят две отсечки от общо 134 км. между Боаза и пътя Русе-Велико Търново. Бойко Борисов, министър-председател: С "Хемус" минимум 10% ще се вдигне БВП. Минимум, като начало. Виждате всички са ви лъгали за "Хемус", а никой не е правил сметка да я прави. Тези градове на север - Севлиево , Габрово, Плевен чак до Дунава ще потънат в забрава. Ето виждате го какво е! Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството - Три участъка, 6 подучастъка, колегите от автомагистрали са тук, има видим напредък, започнали са да слагат насипите, започват и тук с изваждане на хумуса , така че да сме живи и здрави 2020 та до тук ще е магистрала. Премиерът се ангажира да започне ремонт на околовръстното на Плевен, в момента се реконструира обходният път на Ловеч. Строителството на автомагистрали е облекчено след промяна в Закона за държавната собственост, с която се преодоляват обжалвателните процедури. Премиерът коментира и въвеждането на тол системата. Бойко Борисов, министър-председател: Тол системата е справедлива и вчера на срещата ми с превозвачите няма някой, който да е против тол системата, въпросът е да го направим, така че, особено тежкият трафик над 3,5 тона, който износва най-много пътните съоръжения, да си плаща. По думите му пътищата развиват и създават истински инвестиции. Бойко Борисов, министър-председател: Хиляди работни места, истинска икономика. А не ония загубените, които ми разправят, че имало инвестиции. Кои? А сетете се за инвестиции - веригите, да инвестиция е, безспорно инвестиция, но оттам излизат парите на българите в чужбина. За проверките на ДАНС и главния прокурор за офшорни сметки, Борисов каза, че това се прави отдавна,но сега се огласява. Заяви, че не се бърка в избора на нов главен прокурор. Бойко Борисов, министър-председател: Аз не викам магистратите един по един при мен. Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна власт. И затова се борехме - съдебната власт да е независима, прокурорите си избират прокурори, съдиите да си избират съдии, а ние, другите власти - президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледат всеки своите задачи, но така са решили, така правят. По-късно премиерът Бойко Борисов провери и строителството на "Хемус" при Белокопитово.

738 представители на властта не са декларирали доходи, банкови влогове и имоти Днес, 18:14 • БГНЕС У нас / Общество • При 738 лица, сред които министри, депутати и кметове, има доклади за несъответствие с имотно състояние и доходи, съобщи Антикорупционната комисия. Некоректните податели имат 14-дневен срок, за да нанесат съответните корекции. Проверката е извършена по отношение на: 5 116 задължени лица, с ежегодна декларация; 3 568 задължени лица, с встъпителна декларация за имущество и интереси; 400 задължени лица, с финална декларация за имущество и интереси. Проверката на имуществените декларации обхваща освен задължените лица, техните съпруг а, лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, и ненавършилите пълнолетие деца. В съответствие с разпоредбите на ЗПКОНПИ, освен проверка на имотното състояние, се извърши проверка и на интересите, изпълнена за всички лица, подали встъпителни декларации, което е ново изискване на закона. В хода на проверката, Комисията установи несъответствия за лица, заемащи висши публични длъжности от всички категории от обхвата на закона: министри; народни представители; кметове, председатели на общински съвети и главни архитекти на общини; изпълнителни директори и управители на болнични заведения; ректори на университети; лица, упълномощени по реда на Закона за обществените поръчки за провеждане на процедурите и сключване на договорите; ръководители на бюджетни организации, които изпълняват функции на органи за финансово управление и контрол на средства от Европейските фондове и програми; началници на митнически пунктове; директори на държавни горски и ловни стопанства; председатели и заместник - председатели на държавни агенции и комисии и други. За общо 738 задължени по закона лица проверката приключи с доклад за несъответствие. Докладите съдържат данни за недекларирани притежавани и придобити: дялови участия; доходи от трудови правоотношения; парични средства по банкови влогове и банкови сметки; дадени обезпечения в размер на милиони лева/евро; притежавани имоти; участия в органи на управление или контрол на търговски дружества, на юридически лица с нестопанска цел и извършване на дейност като едноличен търговец. Цацаров изиска от ДАНС информация за банкови сметки и имоти на висши чиновници Цацаров изиска от ДАНС информация за банкови сметки и имоти на висши чиновници Главният прокурор Сотир Цацаров изиска от председателя на ДАНС цялата налична в агенцията информация (включително и от финансовото разузнаване) относн... В изпълнение на разпоредбите на ЗПКОНПИ, Комисията е уведомила писмено лицата, за които проверката е приключила с доклад за несъответствие, които е следвало в 14-дневен срок да отстранят констатираното несъответствие, като подадат пред Комисията коригираща декларация на основание чл. 46, ал. 1 от закона, или направят писмени възражения, посочвайки доказателства в тяхна подкрепа. В резултат, на което: ü 637 задължени лица са подали коригираща декларация; ü 98 задължени лица не са подали коригираща декларация; 35 задължени лица са подали коригираща декларация и са декларирали пред Комисията, че не желаят да бъде публикувана информацията относно лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала и за което лице е установеното несъответствието; Три задължени лица са подали непълна коригираща декларация и са декларирали пред Комисията, че не желаят да бъде публикувана информацията относно лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала и за което лице е установеното несъответствието. При установено несъответствие след срока за подаване на коригираща декларация в размер на не по-малко от 5000 лв., Комисията приема решение за изпращане на материалите от проверката на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. При установено несъответствие след срока за подаване на коригираща декларация в размер на не по-малко от 20 000 лв., Комисията приема решение за извършването на проверка на имущественото състояние на лицето, заемащо висша публична длъжност, по реда на Глава десета от ЗПКОНПИ.

Орбан е обсъдил с Тръмп ракетна сделка и добив на газ в Черно море Икономиката на Унгария расте с бързи темпове и страната може да си позволи да изгради могъщи въоръжени сили. Тази позиция е изтъкнал Виктор Обран пред Доналд Тръмп, с когото се срещна на 13 май в Белия дом. Унгарският премиер е заявил, че военното сътрудничество е от първостепенно значение за Унгария, защото има нужда от усилване на противовъздушната си отбрана. Виктор Орбан, министър-председател на Унгария:Има неща от военното развитие, за които разчитаме на американците. Във всяка страна съществува стратегическа инфраструктура, която трябва да бъде защитена. В случая на Унгария тя не е достатъчна. Нуждаем се от ракетни комплекси със среден обсег. Процесът по придобиването им върви добре. Орбан е поискал от Тръмп подкрепа и за добива на природен газ в румънската част на Черно море, който ще се извършва с американско участие, за да се създаде алтернатива на руския газ. Сред другите обсъдени теми са били сътрудничеството в НАТО, неконтролираната миграция и противопоставянето на търговското влияние на Китай.

От три седмици са спрени доставките през най-големия петролопровод от Русия за Европа. За поскъпването на горивата в Германия и много други страни в Централна Европа си има дежурно обяснение - американското петролно ембарго срещу Иран, както и напрежението в района на Персийския залив. Може обаче да има и друга причина - прекратяването на доставките на петрол от Русия за страните от ЕС през тръбопровода „Дружба”, съобщава „Дойче веле” (Deutsche Welle). Мнозина на Запад дори не са чували, че подобен тръбопровод съществува. В ЕС, чийто най-голям енергиен доставчик е Русия, от години насам се води дебат за сигурността на доставките. От месеци се водят спорове около „Северен поток-2”, а Брюксел дори промени някои закони, за да се защити от реалните или предполагаеми опасности, произтичащи от строящия се руски газопровод. Междувременно в края на април се разбра, че по тръбата на „Дружба” тече замърсен с отровни хлориди петрол. Тези съединения ускоряват силно корозионните процеси, в резултат на което доставките бяха спрени. Това е най-голямата авария в историята на руската петролна индустрия, която може да има сериозни последици също и за европейските енергийни доставки. Междувременно Русия обяви, че е възстановила подаването на петрол по тръбопровода „Дружба“, но докато суровината стигне до страните от Централна и Западна Европа ще трябва да мине още време. След проведена в Братислава среща на европейските фирми-оператори на тръбопровода, агенция „Ройтерс” съобщи на 14 май, че не е ясно кога доставките на суровината ще се възстановят в пълен обем. Няма яснота и за това каква ще се прави с огромните количества замърсен петрол в дългия хиляди километри тръбопровод. Няколко цифри дават по-ясна представа за мащабите на катастрофата - в тръбопровода „Дружба” са влезли до 5 милиона тона - около 37 милиона барела, замърсен суров петрол, колкото е капацитетът на преноса за един месец. За сравнение само унгарската петролна компания MOL се ангажира да изхвърли 100 хиляди тона от негодната суровина, а украинският енергиен доставчик „Укртранснафта” твърди, че ще са му нужни между 4 и 6 месеца време, за да изпомпа около 350 хиляди тона от замърсения петрол към Унгария и Словакия, където да бъдат складирани или унищожени. А трябва да се има предвид, че южното разклонение на петролопровода – до тези две страни и до Чехия, е по-малкото. Северния участък на тръбата преминава през Беларус и Полша, за да стигне до Германия, която е третият най-голям купувач на руски петрол в света. В полския участък от тръбопровода, по информация на „Ройтерс”, има 1,2 милиона тона замърсен петрол. И докато те блокират тръбата, германските рафинерии в Шведт и Лойна, които снабдяват с горива източните германски провинции и столицата Берлин, ще трябва да внасят суровина с кораби - през пристанищата Гданск и Росток. Това, разбира се, ще увеличи драстично разходите им и възниква въпросът дали те няма да бъдат прехвърлени върху последните във веригата на търговията - крайните потребители. Възможен е дефицит в целия региона на Централна и Източна Европа. От белоруската рафинерия в Новополоцк, която снабдява балтийските страни с горива, съобщават, че заради замърсяването на тръбопровода са в състояние да произвеждат само половината от договорените количества. Не е ясно и каква ще бъде съдбата на най-малко 10 танкера, превозващи замърсен петрол от руското балтийско пристанище „Уст-Луга”, който никой не иска да вземе. Три от тези танкери вече се намират край Росток. Петролната индустрия, която прилича на затворено общество от взаимно свързани фирми, засега мълчи и прави всичко по силите си да отклонява всички журналистически въпроси. А политиците повтарят, че снабдяването с горива е сигурно.

Така като гледам, напрежението е само в повишеното кръвно налягане на Бибитко.

Доктори: Андреева и Кацаров.... Кацаров е над Андреева, би отвята, ама пусти партии при една конкуренция...

Всички се раждаме невежи, но човек трябва да работи усилено, за да остане прост. Като тиква.

Ако, някой мисли,че процесите в страната се развиват в полза на обществото и българина не живее най зле от всички във Европа,значи,че или не е добре и главата не го слуша или е част от някоя шайка,която ни ограбва.Всичко останало е пунта мара!

Както казВа г-н Б.Борисов "Най-много се лъже преди избори и след лов".

Иво Х. Ми хареса най-вече за хазарта. Хитри са някои. Кога макар, че вече не ни вълнува, кога решиш да кандидатства някъде, където те влече, кос.. Тя, той е хазартна личност, тук това, отново, а тяхните лигави дечица, за тях неграмотните, с които учители ни казват, а и заедно ходили на школо. Не така, удариха доктори, удариха юристи, а оставиха еоод, не е честно.. Господин при Цветанка, умен е, пред герб и дима да няма за Христов, а и баща му не е прост, а еродит, дай боже, нещо да се подобри, не за мен, а за измъчени български народ, 2боклук говори, а тя Калина боклук цветни дърабърадвачадъра

Какво не се случи у нас за последните 10 години ? Спряхме петролопроводите – АМБО и Бургас-Александруполис, АЕЦ Белене, газопровода Южен поток. В Русенска корабостроителница спря да строи кораби, Варненска корабостроителница днес не строи кораби, няма развита интермодална пристанищна инфраструктура, няма нови Фериботни терминали няма и нови кораби, няма газови терминали, няма развити съвременни и скоростни ж.п. коридори свързващи ни с нашите съседи, няма нови локомотиви и вагони. Няма диверсификация на доставките на газ. В същото време днес Румъния строи нови кораби в съдружие с Южна Корея и Холандия. Румънската държава стана собственик на 51% от най-голямата корабостроителница в Констанца. Разви съвременни контейнерни терминали надвишаващи десет пъти капацитета на нашите. Разви ж.п. транспорта си чрез блок влакове до Централно европейските страни. Няма да говорим за заплати и пенсии. Гърция строи газови терминали в близост до Пирея и Александруполис. За притежание на съвременен флот, няма изобщо защо да си говорим защото са на светлинни години напред. Няма да си говорим за инвестиции в пристанищната инфраструктура. След най-тежката икономическа и финансова криза, заплатите и пенсиите са в пъти по-високи от нашия оазис. Няма да си говорим за икономическия ръст в Чехия, Словакия, Полша, Словения, Унгария. Няма да си говорим за заплатите и пенсиите им. Няма да си говорим за новия икономически тигър Виетнам. Просто не си струва. За какво тогава да си говорим ? За това че Премиера Борисов се сърди на Президента Радев. Струва ли си ? Безпредметно е !

ЗАКРИВАЙ! Южен булгарситан минавас към Гърция, а Северен - към Ръмуния. Имаме право да живеем като бели хора! ЗАКРИВАЙ този коптор!

Не, няма нищо да закриваме. И след ПСВ е имало интереси за разделянето на България между съседните страни, но един велик американски президент повярвал че може да се оправим. Така и станало и България се е развивала много добре до 1940 г. Икономически успехи имаме и в периода 45-82 година, после дърпаме назад. Днес отново имаме шанс, но ще трябва да се разделим с корупцията във властта. Новия Президент Радев вдъхна увереност че това може да се случи и страха че това е така е налице. Революция в съдебната система може и трябва да стане реалност.

Бих се доверил на летец, но никога на мутра.

кой вярва на мутрите ? За тях гласуват чиновниците за да не ги уволнят както обеща Дончев, ама забрави през изборно. За тях гласуват другите мутри, които явно не са малко, ако следим данните за корупцията на ЕК и други организации.

"- През миналата година Комисията по досиетата стана обект на съдебни атаки - обявени от вас лица за принадлежност към ДС ви съдиха, а Темида постанови в тяхна полза, има ли някакви задкулисни причини за тези опасни практики? - Проблемът е, че част от загубените от нас дела се водят от съдии, които са свързани с ДС и са възпитаници на школата на ДС. Тези магистрати вече са известни в публичното пространство, някои от тях са завършили Първи факултет на ДС и знаете, че кадрите им бяха единствените, които придобиваха и гражданската специалност „Право“. По-късно се разреши и завършилите Втори факултет да придобият същата гражданска специалност. На голяма част от тези лица в годините на демокрация се оказаха магистрати. И когато такива хора гледат дела, свързани с работата на Комисията по досиетата, те са в пълен конфликт на интереси. Почти всички дела, които сме загубили, са присъдени именно от такива съдии."

БАЙ СТАВРИ ЧАКА

Прокурорите в България НА ПРАКТИКА са равнопоставени с адвокатите,просто защото последните са от редиците на бившите полицаи,(милиционери),и даже от ДС. Проблема на българският народ е,че прокурора е всевластен. Дори и над съдията.

Да живее цирк,,, ред,,,

Умен е, но жалко няма да ни има, умирахме. Успех на Ивчо, има време до 26 май, може да не хванем букета, а да хванем сватбарският, знае ли се, я сорос, я Вучков, я я я,

Тези консултации на Радев няма да доведат до нищо особено. Те са насочени не към постигане на желан резултат за демократичен и прозрачен избор, а за представяне на такъв образ в обществото. На мен ми прилича обаче на раздаване на картите и това при кого ще се падне силният коз - дали в изпълнителната власт, дали в президентството. След размяна, която ние няма да чуем, ще бъде избран кандидат според мен, който няма да бъде от публично спряганите фигури, но който ще бъде удобен за всички останали. Важно е и за съдиите, и за цялото общество, тъй като главният прокурор в България според конституцията е една от основните обществени фигури, от която зависи законността в държавата. Това е човекът, който ръководи структурата, която повдига обвинения за извършени престъпления и която структура би трябвало да дисциплинира всички останали държавни структури и граждани поведението им да бъде законосъобразно. И тъй като нашата прокуратура е единоначална с главен прокурор, който е началник на всички останали главни прокурори, от неговото поведение, от неговия профил зависи каква ще бъде и прокуратурата. Видяхме вече този 7-годишен мандат, за мен пропиляно обществено време, с този главен прокурор Сотир Цацаров, видяхме предишния главен прокурор Борис Велчев, на когото гласът му не се чуваше, когато МВР правеше каквото си иска, видяхме Никола Филчев, за когото всички знаем с какви особености беше – 21 години да не се връщаме по-назад...

Главният прокурор се избира от ВСС. Президентът може да одобри или не избора. Ако президентът отхвърли избора, но ВСС отново предложи същия човек за главен прокурор, президентът е ДЛЪЖЕН ДА СЕ СЪОБРАЗИ С ТОЗИ ИЗБОР. Президентът няма право да се бърка в независимата съдебна система, да прави консултации, да говори за правомощия на главния прокурор, ЗАЩОТО ПО КОНСТИТУЦИЯ НЯМА ТОВА ПРАВОМОЩИЕ. Следователно Радев нарушава Конституцията и трябва да подаде оставка, или да му бъде приложен импийчмънт.

гра на развален телефон". Така Иванка Иванова, ръководител на Правната програма на Институт "Отворено общество", определи говоренето, което насища ефира, как работна група от експерти към Министерството на правосъдието разработва проект за отговорността на "тримата големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища - Върховния касационен и Върховния административен съд. "Развален телефон", защото във всички мониторингови доклади на ЕК се повдига въпросът за възможности за разследване на главния прокурор, но не и на председателите на върховните съдилища. А същевременно мерките, които се разработват у нас, се обосновават с докладите на ЕК, за да пакетират в едно и тримата. Позицията на главния прокурор е коренно различна - за разлика от двамата председатели той е и ръководител на Националната следствена служба, подчерта Иванка Иванова. В България остана нерешен проблемът с независимостта на прокурорите и след разделението на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия, дори се задълбочи проблемът с прокурорите, защото прокурорската колегия служи за рупор , който усилва волята на главния прокурор, там не може да се чуе различно мнение по правен въпрос, коментира Иванка Иванова. Частична промяна може да се постигне със Закона за съдебната власт, но за реална промяна е необходимо изменение на Конституцията, убедена е Иванова, която от десетилетия следи проблемите на съдебната власт. Промяната на основния закон трябва да засегне позицията и правомощията на главния прокурор, начина, по който се избира, и най-вече начина, по който може да бъде временно отстранен или освободен от длъжност в хипотезите когато срещу него започне разследване . Такава възможност формално съществува и сега, но поради страха и зависимостта на прокурорите от върховния им ръководител тя не се осъществява.

Смяна на сегашния режим. Иска Иво Христов. Дайте инфо. Същото се носи из поделения, на запад, мисля, че за казината е прав и за всичкото

Московски - невинен. Горанов - невинен. Цветанов - невинен Цачева - невинна. Захариева и Каракачанов в центъра на паспорт-гейт - невинни. Делян Добрев - невинен. Банов - невинен. Веждито - невинен. Ангелкова - невинна. Александър Манолев - невинен. Порожанов - невинен. Лютфи Местан уби 6м бебе - нямам как да излезе виновен, нали е патерица на Вожда.

Съдия Методи Лалов от Софийския районен съд коментира по "Хоризонт" на БНР консултациите на президента Румен Радев във връзка с избора на следващия главен прокурор. Това е мимикрия – опит да се представи едно демократично поведение. Видяхте "ЦУМгейт", тогава същият президент каза, че това са някакви крамоли в съдебната система и няма какво толкова да се занимава. Къде беше президентът в крайна сметка, когато бяха избирани членове на Висшия съдебен съвет, които ще гласуват новия главен прокурор? Когато бяха избирани, президентът нищо не каза за това, че нямаме реална публична прозрачна процедура. Тези консултации няма да доведат до нищо особено. Те са насочени не към постигане на желан резултат за демократичен и прозрачен избор, а за представяне на такъв образ в обществото. На мен ми прилича обаче на раздаване на картите и това при кого ще се падне силният коз - дали в изпълнителната власт, дали в президентството. След размяна, която ние няма да чуем, ще бъде избран кандидат според мен, който няма да бъде от публично спряганите фигури, но който ще бъде удобен за всички останали. Важно е и за съдиите, и за цялото общество, тъй като главният прокурор в България според конституцията е една от основните обществени фигури, от която зависи законността в държавата. Това е човекът, който ръководи структурата, която повдига обвинения за извършени престъпления и която структура би трябвало да дисциплинира всички останали държавни структури и граждани поведението им да бъде законосъобразно. И тъй като нашата прокуратура е единоначална с главен прокурор, който е началник на всички останали главни прокурори, от неговото поведение, от неговия профил зависи каква ще бъде и прокуратурата. Видяхме вече този 7-годишен мандат, за мен пропиляно обществено време, с този главен прокурор Сотир Цацаров, видяхме предишния главен прокурор Борис Велчев, на когото гласът му не се чуваше, когато МВР правеше каквото си иска, видяхме Никола Филчев, за когото всички знаем с какви особености беше – 21 години да не се връщаме по-назад...

Премиерът Бойко Борисов инспектира строителството на магистрала "Хемус" край Ябланица. Заедно с него бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. След като обходи района, шофирайки служебния си автомобил, министър-председателят говори пред журналисти и уточни, че строителството на магистралата ще приключи поне година по-рано. Досега той твърдеше, че "Хемус" ще е готова през 2024 г.

Някой спомня ли си "Сполука за България" от 1995 ? След 2 години никой няма да си спомня и "Визия за България" от 2018.

БСП се води социалистическа партия. БСП също така защитава националистически ценности и използва националистическа реторика. Следователно БСП енационал-социалистическа партия. А национал-социализмът и фашизмът са забранени - както за учредяване, така и за практикуване.