Напрежение и арести имаше на частичните местни избори в плевенското село Буковлък, а в община Стражица беше отчетена рекордно ниска активност.

Час след започването на изборния процес в Буковлък, полиция влезе в домовете на ромските лидери в махалата и ги отведе. След пускането им от районното управление жителите на махалата в плевенското село организираха протест.

2986 гласоподаватели имаха право на глас, според избирателните списъци. Секционните избирателни комисии в селото бяха три, гласуваше се с машини. Към 17.30 избирателната активност бе 45,7%

"Мина една толерантна кампания. Всеки каза, за какво ще се бори и какво иска да промени", каза Камелия Тодорова - председател на СИК в Буковлък.

Кандидатите за кмет на 5-хилядното плевенско село са трима. Кметското кресло бе овакантено, след като в началото на май дългогодишният кмет на Буковлък Росен Русанов почина след дълга битка с коронавирусната инфекция и последствията й.

Четирима пък бяха кандидатите за кмет на община Стражица. Над 10 000 диши имат право на глас в общината, а към 17.30 часа са гласували 36 процента от гласоподавателите, съобщи за БТА Марияна Кръстева, председател на Общинската избирателна комисия.

От 10 800 души, имащи право на глас, своя вот са упражнили 3879 души в 24 секционни избирателни комисии. В ОИК няма постъпили сигнали за нарушения на изборното законодателство в секциите, разкрити в града и в населените места, подчерта Кръстева.

До частичните избори се стигна, след като досегашният кмет на общината Румен Павлов беше избран за народен представител в 46-то Народно събрание. Четирима са кандидатите за кметското място.