Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дават изявление по повод третата годишнина от встъпването си в длъжност. Очаква се те да отчетат дейността си през 2019-а и да начертаят целите за 2020-а - предпоследната година от мандата им.

Какъв точно ще бъде анализът им, засега знаят само те. Докато го очакваме, ние можем да се върнем към същата дата на миналата година, когато бе оповестен вторият президентски отчет.

Пресконференцията на "Дондуков" 2 тогава премина в традиционния за Румен Радев остър тон с обвинения към правителството и породи нова поляризация на експертните коментари - обединява ли народа президентската критика, или го разделя?

Преди точно година държавният глава изрази опасения за загуба на национален суверенитет, отдалечаване "дори от Копенхагенските критерии за приемане в Европейския съюз" и се възмути от това, че "икономическият растеж е сред най-ниските в Източна Европа", като това "стабилно ни закотвя на дъното".

В изказването си той обяви, че предсрочните парламентарни избори са въпрос на време, отвори темата за евентуална своя подкрепа на нов политически проект и обяви, че създава Съвет за стратегическо развитие, който да предложи алтернативи за развитието на България.

Трите новини от втория президенски отчет превзеха първите новинарски страници, но какво се случва с тях точно година по-късно?

Президентската партия - замразен въпрос

"Дали бих подкрепил нов политически проект? Да!" Заявката на Румен Радев, придружена от начертаните преди това политически насоки на въпросния проект, се превърна в най-обсъжданата тема след отчета за първите 2 години от управлението му.

Голяма част от анализаторите разтълкуваха изказването като заплаха към правителството за президентска партия, която да отнеме властта. Въпреки това в третата си година държавният глава не продължи нито веднъж темата и по нея вече е далеч по-тихо, отколкото някога е било.

Нещо повече. На фона на лавината от оставки и отстраняване на кадри като Цветан Цветанов през 2019-а, третата година от мандата на Румен Радев превърна ГЕРБ в единствената политическа сила, която отговаря на президентската воля от същия отчет: "Ако партиите искат да се видят на бъдещия политически хоризонт, трябва да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции".

Предсрочни парламентарни избори - не

"Въпросът вече не е "Дали?", а "Кога?", по отношение на предсрочните избори." Прогнозата на президента не намери реализация в третата година от мандата му. Към днешна дата изборите за парламент са предвидени за 2021 г. Също както за президент.

Последните ходове на държавния глава сочат, че той не се е отказал от идеята за предсрочни парламентарни избори, като дори и в момента работи за осмислянето им. Поне това може да се съди по категорично казаното от него преди година - "за да имат те смисъл, трябва да имаме нови изборни правила", съпоставено с последната му инициатива за промени в изборния кодекс.

Консултациите за конституционна реформа през последния един месец пък връщат спомена за още една част от изказването му на 28 януари 2019 година: "Ако следващият парламент излъчи компромисна и блокирана в зародиш коалиция или формира безпринципно голяма коалиция в името на властта, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система."

Съвет за стратегическо развитие - неизвестна дейност

Последните няколко изречения от отчета за втората година управление родина новина. Президентът обяви формиране на Съвет за стратегическо развитие на България "с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Той ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната."

Два месеца по-късно Румен Радев обяви състава на новосъздадената структура, но след още толкова нейният ръководител Иво Христов обяви, че напуска кабинета на президента, за да стане депутат в Европейския парламент. Една година след поставените високи очаквания не е известно съветът да е извършвал съществена дейност, да предлагал идеи на българското общество и още по-малко - то ги е одобрявало, както се зарече държавният глава.