ПП-ДБ предлагат нестандартно решение за справянето с политическата криза - декларация за "разчистване на системата от корумпираните лица". Това обявиха представителите на втората по големина група в НС, след като проведоха среща на "Дондуков 2" с президента Румен Радев, и поискаха от него време за събиране на подкрепа за тази декларация.

"Жегата отвън съвпадна с горещото политическо лято. Тази сложна обстановка изисква диалог, както и своевременни оперативни решения", отбеляза в началото на разговора държавният глава.

От своя страна бившият премиер Николай Денков подчерта, че през последните 3 години само ПП-ДБ са се нагърбили със задачата да съставят редовно правителство, а сега понасят щетите от това след последните избори.

"Същината на кризата днес е, че същите партии, които се събраха, за да свалят редовните правителства, сега не могат да се съберат, за да направят тяхно редовно правителство. Какво постигнаха с това?", попита риторично Денков и продължи:

"Тези въпроси нямат отговор. Кризите изискват нестандартни решения. Предлагаме нестандартно решение, в чиято същина е борбата с корупцията. Искаме да предложим пакет от закони и решения, с които да направим тази липсваща крачка, с която да помогнем да се разчисти политическата система от корумпираните лица. Предлагаме декларация, в която са поставени тези важни стъпки, които трябва да се направят и ще търсим широка политическа подкрепа за нея".

Снимка: BulFoto

Денков подчерта още, че за търсенето на широка подкрепа за декларацията ще им е необходимо още време.

"Разбирам, че този мандат е изненада, което налага и необходимостта от време за работа на парламента", посочи от своя страна президентът, но призова ПП-ДБ да се съсредоточат върху събирането на мнозинство за съставяне на кабинет.

"Очаквам да предприемете незабавни стъпки за изясняване на ситуацията около намирането на политическа подкрепа в рамките на 50-ото Народно събрание първо по съставянето на правителството. От вашите действия и реакцията на политическите сили ще взема решения кога да връча втория мандат", категоричен беше Румен Радев.

"Очакванията са ни през утрешния ден това, което предлагаме, да бъде изпратено до всички народни представители и след това да видим дали ще има подкрепа", отговори му Николай Денков.

Снимка: BulFoto

По-рано държавният глава откликна на молбата им да проведе среща с тях преди официалното връчване на мандата на втората политическа сила в парламента, която се оказаха те след раздора в редиците на ДПС, свили се почти наполовина по численост на парламентарната група.

"Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха срещата с президента Румен Радев, "за да обсъдят актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза". Това обявиха с едновременни съобщения във Facebook страниците си "Продължаваме промяната" и "Да, България".

Ден по-рано, в събота, от ПП се събраха на Национален съвет, но не обявиха решението си. Преди началото му Николай Денков каза, че с ДБ са направили план, който цели "в тази много трудна среда да постигнат максималното". Появиха се и слухове, че ПП-ДБ ще искат от президента отсрочка от 2 месеца за връчването на мандата.