След малко повече от 4 часа разгорещени дебати българският парламент отпуши пътя на Северна Македония към Европейския съюз.

Решението на НС е по същество френското предложение, с редакциите на ДБ, които пленарната зала одобри. "За" даване на зелена светлина на Скопие към Брюксел гласуваха 170 депутати на ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ. Подкрепиха ги двама от общо шестимата отцепници от ИТН.

"Против" бяха 37 парламентаристи от БСП, ИТН, "Възраждане" и двама независими. Въздържаха се един депутат от "Продължаваме промяната", още двама независими и 18 народни представители от БСП.

С решението Народното събрание даде мандат на кабинета в оставка "Петков" да приеме предложението на френското председателство.

Предложенията на ГЕРБ и ДПС в същата посока - за пускане на Северна Македония в преговорния процес на ЕС, бяха отхвърлени, но получиха подкрепа, съответно от 11 и 8 народдни представители на ДБ.

Решението на парламента гласи:

Народното събрание потвърждава условията, при които България може да подкрепи която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на Северна Македония, а именно:

Ефективно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 и протоколите от заседанията на междуправителствената комисия по този договор

Гарантиране правата на Българите в РСМ, включително чрез тяхното вписване наравно с другите народи в конституцията на РСМ.

Наличие на европейски гаранции по изпълнение на условията по точки 1 и 2

За тази цел правителството на Република България следва да одобри предложените от Френското председателство проект за преговорна рамка и за заключения на Съвета на ЕС при изпълнение на следните условия:

Прецизиране на текста на проекта на заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати другите народи и на равна основа с тези народи

Подобряване на предложените проект за преговорна рамка и проект на заключения на Съвета с цел по-ясно отразяване на обстоятелството, че нищо в процеса на присъединяване на Северна Македония в ЕС не може да бъде тълкувано като признаване от страна на Република България за съществуването на македонски език

Гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий в рамките на целия процес на присъединяване на РСМ към ЕС, за чието изпълнение ЕК да информира Съвета преди всяка междуправителствена конференция

Включването на референция към Договора да добросъседство от 2017 и протоколите от заседанията на съвместната междуправителствена комисия във връзка с одобряването от Съвета на ЕС на общите позиции за междуправителствените конференции ЕС - РСМ

На тази основа и само при изпълнението на тези условия 47 НС ще очаква от МС да одобри проекта на преговорната рамка едновременно или след подписването на протокола от второ заседание на смесената междуправителствена комисия спрямо Договора за добросъседство.

Снимка: БТА

Веднага след решението на Народното събрание председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов застана на трибуната, за да обясни отрицателен вот. И заяви, че в неговите думи депутатите трябва да разбират, че едно към едно говори лидерът на партията му Слави Трифонов.

"Ще говоря аз, но ще чувате Слави. Току що ГЕРБ, ДБ, ДПС и ПП приеха предложението. Имаме нова коалиция - Пеевски, Бойко, Кирил Петков и Христо Иванов са прегърнати. Майната им на достойнството и националното самочувствие! Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо!" - се казва в позицията. 

"Става въпрос за гласуване по важен, конкретен въпрос. "Понякога една пура е просто една пура", казал Зигмунд Фройд на своите ученици", коментира после в кулоарите Христо Иванов по повод заключението, че е налице нова коалиция между ДБ и ГЕРБ.  

Тази сутрин проблем с кворума нямаше, след като от ГЕРБ вчера заявиха, че ще се регистрират, за да бъде гласувано вдигането на ветото. Регистрираха се и останалите опозиционни партии, които вчера отсъстваха. Депутатът от ДПС Делян Пеевски също дойде за гласуването.

По време на дебатите граждани, дошли на балкона в пленарната зала като гости, издигнаха плакати "Македония е България" и такива с надписи, които сочат кои са предателите в българския парламент.

Снимка: Булфото

В началото на пленарния ден от "Възраждане" поискаха темата, която бе вкарана като първа точка в дневния ред, да отпадне и с аргумента, че "настоящият парламент в този му вид морално и политически е фалирал и не е в състояние да вземе решения, които касаят бъдещето на поколения". По-късно и от БСП поискаха отлагане на въпроса.

Снимка: БТА

"Да не допускаме решения, които да погребат националния идеал. Българският народ няма да прости национално предателство", предупреди в декларация на парламентарната група лидерът Костадин Костадинов. Предложението за отпадане на точката беше отхвърлено.

"Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани е и трябва да бъде приоритет. Българската държава запази последователната си подкрепа за поставяне на начало на преговорния процес на Северна Македония и Албания", заяви Станислав Анастасов, като вносител на предложението на ДПС по френския проект.

Снимка: БТА

"Българският парламент днес НС може да одобри предложения от френското председателство проект на преговорна рамка на започване на преговори", призова той. Така, по думите му, страната получава силна гаранция за спазването на ангажиментите от договора със Скопие. България запазва правото си да не подкрепи подписването на договора, предупреди той, като добави, че началото на преговорите не трябва да се бърка с финалното приемане на Скопие за член на ЕС.

Снимка: БТА

"Приобщаването към европейското семейство е инвестиция в сигурността и стабилността не са в региона, а и очаквано развитие на още по-силни съюзнически връзки със Северна Македония и Албания в рамките на НАТО. Позицията на ДПС по тази тема винаги е била кристално ясна, напомни той.

"ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов сложи подписа си под решението от 2019", напомни за налагането на ветото Десислава Атанасова. "Днес отново ГЕРБ и Бойко Борисов обяви, че дава зелена светлина за европейския път на Северна Македония и Албания", допълни депутатката.

Снимка: БТА

Тя посочи, че ГЕРБ са започнали този процес и те ще го завършат. "Благодаря в, колеги от всички парламентарни групи, че застанахте на страната на европейската интеграция на Западните Балкани", каза Атанасова. Тя констатира, че все пак българският парламент е показал, че може да се обединява около важни въпроси.

"От нашата ПГ с убеденост ще гласуват 59 народни представители за това Република Северна Македония и Република Албания да се присъединят към нашето европейско семейство", апелира Атанасова.

"И трите предложения могат с еднаква сила могат да бъдат подкрепени", отбеляза председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов, който също изказа задоволство от обединението на политическите сили в НС. Именно предложението на ДБ за ветото бе прието вчера на заседанието на външната комисия, а тези на ДПС и ГЕРБ бяха отхвърлени.

"Добро е френското предложение", каза Иванов. По думите му реакцията на Скопие, която обяви преговорната рамка за неприемлива, е най-доброто доказателство за защитаване на българския национален интерес в това предложение, посочи депутатът от ДБ.

"Най-силният инструмент за натиск е процесът на преговорите. Няма по-голям инструмент за трансформация от преговорния предприсъединителен процес", успокои той.

"България не вдига ветото, България подсилва силата на своето вето, защото ако РСМ не изпълнява своите ангажименти като кандидат-член на ЕС, ветото, което ще им се прилага, ще бъде със силата на цялото европейско семейство зад България", каза Иванов.

Снимка: Булфото

"Като не променят Конституцията, няма да получат членство в ЕС", категоричен беше лидерът на "Да, България", който се опита да убеди скептиците, че няма риск за българския национален интерес.

По време на дебатите се сблъскаха двете позиции, около които се раздели българският парламент - в подкрепа на френското предложение /ПП, ГЕРБ, ДПС, ДБ/ и в твърдото му отхвърляне /БСП, ИТН и "Възраждане"/.

"Ние нямаме време да не бързаме. Френското председателство е онзи прозорец на възможност, от който можем да се възползваме. Той ще се затвори след няколко дни", каза Христо Иванов.

Вдигането на ветото не се вписва в честта на българската нация, опонира Георги Михайлов от БСП.

Президентът да разсекрети стенограмата от заседанието на КСНС, призова лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. 

"Днес е чудесен ден за македонска сватба, булката е Русия, а пък зестрата е в копейки", възкликна по адрес на "Възраждане" депутатът от ПП Искрен Митев.