БСП няма да подкрепи предложението на ГЕРБ и ДПС за вдигане на ветото за Скопие в ЕС, а ще гласува "въздържал се" по предложението на ДБ, защото то е най-близо до истината. Това каза по време на дебатите зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин.

Той започна изказването си от трибуната с черен хумор по повод предварително оформеното мнозинство за приемането му.

"Всичко е ясно, да влезе убитият", каза Вигенин. Той призова все пак парламентът да отложи темата, за да не се налага с вдигането на ветото да се занимава министър в оставка.

"Парламентът да не взема окончателно решение днес, да проведем спокойна дискусия, да продължим преговорите, като изработим цялостна наша стратегия, да продължим разговора в КСНС и да се върнем на темата след евентуалните нови избори. Някои казват нямаме време. България има време, ние сме държава на 1300 години", каза Вигенин.

"Това, което е останало за договаряне, не са само формулировките по протоколите, а има и въпроси за исторически личности. Какво правим с тях?", попита соцдепутатът.

"Ние нямаме контрол върху съдържанието на този протокол", предупреди той.

"Стои и въпросът как може министър в оставка да подпише такъв протокол от името на българската държава. Как смятате, че изглежда всичко това в очите на българските граждани? Не изглежда убедително по този начин да се юрнем всички, които някои твърдят, че никога вече няма да има такова добро предложение. Това са аргументи да бъдем притиснати по-скоро, а не че е така", категоричен е бившият външен министър.

"Компромис днес означава компромис с българския интерес. БСП не е готова днес да направи такъв компромис", обобщи той. "Каквото и да се реши днес, проблемите остават", предупреди той.

Съпартиецът му проф. Георги Михайлов се съгласи, че френското предложение за преговорна рамка е най-доброто до момента, а редакцията на ДБ - най-добрата от трите внесени проекторешения от ГЕРБ и ДПС.

В същото време Михайлов предупреди, че има проблем и той е, че Скопие не харесва френското предложение.

"Как ще завърши всичко това, когато отсрещната страна е не е готова да приеме рамката? Следва ли по този бърз, твърде бърз начин да бъде претупано в парламента?", попита проф. Михайлов.

"Другото е подаване на една ръка, неприемане от отсрещната страна и застопоряване на целия процес", добави той.

"Едната страна се държи по тежък, неуважителен начин, която буквално рита по кокалчетата тази страна, която подпали културния дом на българите в Битоля и оскверни стотици паметници. И чийто министър-председател застана вчера и каза, че това е неприемливо за тях", напомни социалистът.

"Всяко българско семейство има свой корен в Македония. Това не е въпрос на история, това е въпрос на чест за България. Аз не искам да се връщам назад в историята и да припомням колко грешки са допуснати в отношенията ни. Но бързането не се вписва в честта и достойнството на българската нация. БСП не може да подкрепи нито едно от трите предложения", декларира той.

Георги Михайлов припомни още, че вече се обсъжда проект на ЕС за вземане на решения по тежки въпроси с квалифицирано мнозинство.

"И не бива тези, които сега предлагат с лека ръка това, да го пренебрегват. Тук става дума за българските национални интереси. Ние трябва да бъдем изключително балансирани и внимателни", предупреди соцдепутатът. Михайлов призова депутатите да гласуват по съвест.