"Ние нямаме време да не бързаме. Френското председателство е онзи прозорец на възможност, от който можем да се възползваме. Той ще се затвори след няколко дни. Няма страна-членка, която да предложи такава оферта за България", заяви Христо Иванов по време на дебатите за свалянето на ветото.

Той предупреди че после тези предложения ще изчезнат и ще пропуснем шанса си. Всеки който се противопоставя, пропуска риска да получим ясни гаранции за нашите искания, обърна внимание той.

"Външно вчера ясно каза - нямаме време. Политическият момент е сега. Иначе го изпускаме", подчерта лидерът на "Да,България".

"Нашият интерес е в крайна сметка Западните Балкани да получат европейска перспектива. Най-добрият начин, по който ние можем да се съберем днес в 21-и век, е да станем част от европейското семейство. Искам да призова - разбирайте, знайте, че правим правилното нещо", обърна се той към несъгласните с вдигане на ветото.

Христо Иванов поясни, че българските искания към Скопие се включват като референции към договора със Северна Македония от 2017 и протоколите от заседанията на съвместната историческа комисия в преговорната рамка.

Той посочи, че Северна Македония "има да извърви дълъг исторически път към себе си", но вече иде реч за изпълнение на европейски стандарт. "Тя трябва да решат дали искат да бъде част от европейското семейство, или не. Ако не - няма да има преговори", отсече Иванов.

"И ние днес с това решение ще свържем нашите искания с тези фундаментални европейски стандарти", констатира той. "Човек понякога трябва да избира между реалностите, а не между желанието", заключи той.