"Днес е чудесен ден за македонска сватба, булката е Русия, а пък зестрата е в копейки", възкликна по време на дебатите за македонското вето депутатът от ПП Искрен Митев в реплика на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Истината за Северна Македония: Кирил Петков промени ЕС", обобщи Митев, като цитира заглавие от "24 часа".

"Най-голямото дъно беше как "Възраждане" и ДПС развяват знамена на протеста и си стискат ръцете", вкара темата за вота на недоверие представителят на ПП. "Това е най-голямото дъно", заключи той.

Митев беше провокиран от изказването на Костадинов.

"ПП има желание да влезе в АЛДЕ, където е и ДПС, в една обща европейска формация. Ще има една хубава европейска либерална сватба", каза лидерът на "Възраждане".

"Македония е България, България е Македония. И ние никога не бива да допускаме българския национален интерес да бъде продаден. Две национални катастрофи изтърпяхме заради това, че нашият елит продаде и предаде Македония". Костадинов отново обвини новата евроатлантическа коалиция, че готви поредното национално предателство. Той разкритикува управляващите, че са се поддали на натиска, за който публично потвърди и Макрон.

Костадинов изрази възмущение от думите на албанския премиер Еди Рама, който нарече страната ни "позор" заради ветото. 

"Приказките на Еди Рама трябва да бъдат отхвърлени решително, не може никой да си позволи да говори така към България", съгласи се с възмущението на Костадинов лидерът на ПГ на ДБ Христо Иванов. Към осъждането на обидите по наш адрес от страна на албанския премиер се присъедини и Настимир Ананиев от ПП.

Тошко Йорданов продължи тезата за новата коалиция, сформирана покрай Северна Македония, и пожела партиите в нея - ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ, да си изберат заедно първо председател на НС, а после и министър-председател.

"Сега е ред и на БСП да напусне коалицията. Изводите ние си ги направихме и напуснахме навреме", добави Станислав Балабанов от ИТН, като нарече Кирил Петков "национален предател". Той припомни на социалистите, че вдигането на македонското вето беше тяхна червена линия.

"Опит за манипулация", отвърна Георги Михайлов по повод "червената линия". И упрекна ИТН, че те са извършили националното предателство, като са напуснали управленската коалиция. "Нека не се замеряме с приказки за предателство, да гласуваме по съвест", апелира соцдепутатът.

"Опитвате се да вкарвате клин между представителите на коалицията, която вие разрушихте. Това не е коректно", обърна се Михайлов към ИТН.

"Не е коректно към българското общество, ако ние си бяхме мълчали. Предупредихме преди три месеца, виждаме резултата", репликира го Балабанов.

Тошко Йорданов пък, също като Костадинов, постави въпроса за силния натиск отвън върху нас по темата за пускането на Скопие по пътя към ЕС.

"Натиск върху ДПС не е имало", отговори лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Той разкри, че на срещата му с Макрон френският президент благодарил на движението за неговата последователност и внасянето на френското предложение. "Вдигането на ветото е, за да отпушим преговорния процес, което не означава членство още отсега", напомни Карадайъ. 

ГЕРБ пък отнесоха критики от ПП, че именно те са наложили ветото. Бившите управляващи пък си го върнаха, като разкритикуваха партията на Кирил Петков, че 6 месеца нищо не е направила по придвижването на преговорния процес.  Същото подчертаха и от ДПС. 

"Шест месеца правителството на олигарха Иво Прокопиев не можа и не направи нищо да стартира преговорите", каза лидерът Мустафа Карадайъ.

Бившата външна министърка Екатерина Захариева пък припомни всички стъпки по времето на ГЕРБ, които са били предприети, както и резултатите по напредъка с подписването на двустранния договор през 2017 и протоколите след това.

"Да, знаехме, не бяхме наивни, че само подписването на един договор няма да ни реши проблемте", каза Захариева. Тя добави, че още тогава са били наясно, че Скопие подписва, но след това не изпълнява.

Но подчерта, че сега тези протоколи стават част от преговорниия процес и част от преговорната рамка, което е гаранция за българските искания.

"Нито всичко започва от вас, нито всичко ще свърши с вас, колеги от Промяната. За съжаление, пропуснахме наистина доста ценно време от френското председателство", отбеляза Захариева.

В момента сме тук, имаме наистина добро предложение", призова тя за подкрепа, като не спести, че от петък насам председателката на външната комисия дори не й вдигала телефона си. "Но все пак, когато успяхме да се съберем, се радвам, че успяхме да приемем едно от трите проекторешения. Жалко, че опитите ни да имаме едно общо решение се провалиха вчера", заключи Екатерина Захариева.