Министър-председателят акад. Николай Денков участва в дванадесетия пленарен дебат "Това е Европа" на Европейския парламент в Страсбург. Темите, които бяха обсъдени от евродепутатите, бяха Шенген, членството на Република Северна Македония в ЕС, дерогацията на "Лукойл", образованието и културата в България и други.

Малко по-рано Денков се обърна към евродепутатите, за да очертае вижданията си за предизвикателствата, пред които е изправена Европа, а преди това се срещна с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

На дебата евродепутатите имаха право да задават всякакви въпроси на българския премиер. Едни от най-активните бяха българските евродепутати - от 26, заявили желание да вземат думата, 11 бяха наши сънародници.

Повечето от евродепутатите използваха случая да поздравят Николай Денков за управлението на кабинета или да направят коментар по определена тема, засягаща България, без да задават въпроси.

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) заяви, че България има проевропейско демократично и предвидимо правителство, "основно благодарение и на държавническото поведение на ГЕРБ и нейния председател г-н Борисов". Той добави, че правителството е допуснало закъснения в европейското финансиране за българската икономика, което е довело до щети и пропуснати ползи. За нас демократична и европейска България е преди всичко, дори и над партийните интереси, обобщи Ковачев, цитиран от БТА.

Стефан Сежурне ("Обнови Европа") посочи, че действащото българско правителство е вдъхнало нова енергия на България и ЕС. Подкрепяме тази промяна, заяви тай. По неговите думи нашата страна има особена роля в очакваното приемане в ЕС на страните от Западните Балкани. Не може да попарваме надеждите на българите да се присъединят към Шенген, допълни Сежурне.

Филип Ламбертс (Зелени) заяви, че България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген. Той настоя днешните поколения да осигурят чиста природа за своите наследници.

Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори) отбеляза, че българските граждани виждат високи цени, защото България не е в Шенген. Това е, защото икономическите интереси на част от европейските държави пречат, коментира той. Джамбазки настоя премиерът да постави този въпрос пред своите колеги от ЕС с "тропане по масата".

Гунар Бек ("Идентичност и демокрация") поздрави българското правителство за предприетата проверка на сделката за доставка на газ между България и Турция. Той добави, че Южният газов коридор се използва за "изпиране" на руски газ през Турция и за заобикаляне на европейските санкции. Бек подкрепи виждането на Австрия, че Шенген трябва да се разшири, след като се реформира.

Илхан Кючюк (ДПС/ "Обнови Европа") заяви, че ако има консенсус по един въпрос от години между ЕК, евродепутатите и българския национален елит, това е темата "Шенген". ЕС рискува много, ако разширяването на Шенген не се случи до края на тази година. Българската икономика търпи огромни щети, допълни той.

Клеър Дейли (Левите) посочи, че България е чудесна страна с прекрасни хора, но остава най-бедната в Европа. Тя отбеляза, че новото управление е постигнало промени и настоя за подвеждане под отговорност за участниците в корупцията.

Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) настоя България да се върне към стабилността и предвидимостта, която имаше преди години. Инвеститорите идваха и оставаха, но днес това не е така, добави той.

Елена Йончева (БСП/СиД) каза, че предстои да се види дали заявката за реформа в правосъдието ще се осъществи. Тя попита премиера дали е готов да окаже натиск над Австрия и Нидерландия за Шенген.

Искра Михайлова (ДПС/ "Обнови Европа") предложи България да допринесе с амбициозно и конструктивно участие в изпълнението на европейските политики, особено за енергийна сигурност и независимост, добавя БТА.

Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) посочи, че правителствата у нас преди кабинета на Денков са оставили усещане за неяснота сред останалите в ЕС за българската позиция по отношение на военната помощ за Украйна и войната, предприета от Русия. Заради тези подозрения е важно да се изясни дали България контролира спазването на условията на дерогацията за вноса на руски петрол за "Лукойл", каза тя.

Цветелина Пенкова (БСП/СиД) коментира, че заради политически интереси България и Румъния не са пълноценни членове в ЕС с неприемането им Шенген и еврозоната. Тя определи това като дългосрочна дискриминация.

Разочароващо е, че част от българските евродепутати днес се опитаха да внесат излишно разделение, заяви в отговорите си премиерът Денков. Нашето управление ще работи за европейското развитие на България. Трябва да обединим усилия там, където намерим общи решения, призова той.

България никога при нашето управление не е нарушавала европейските регламенти, нямам информация за преди това, по отношение на преработката и износа на нефт и нефтопродукти, каза премиерът.

Денков отбеляза, че в резултат на работата на правителството отпадна механизмът на ЕК за сътрудничество и проверка и увеличението на преките чуждестранни инвестиции е над 50 процента. Това е ясен знак, че усилията на българското правителство се разбират и подкрепят, обобщи министър-председателят.

Заедно с Денков за Страсбург ще пътува и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

На предишния дебат във формата "Това е Европа" на 9 май участва германският канцлер Oлаф Шолц. Той подчерта, че Европа носи глобална отговорност отвъд своите граници, "защото благосъстоянието на Европа не може да бъде отделено от благосъстоянието на останалия свят".

Светът на 21-ви век, каза той, "ще бъде многополюсен, той вече е такъв". Канцлерът Шолц посочи три поуки за ЕС:

"Първо, бъдещето на Европа е в нашите ръце. Второ, колкото по-обединена е Европа, толкова по-лесно ще можем да си осигурим добро бъдеще. И трето, не по-малко, а повече отвореност и сътрудничество са на дневен ред".