Истинската драма ще дойде при ротацията, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти след отхвърлянето на вота на недоверие.

Той подчерта, че през декември има две много важни дати - 6 и 15, за промяната в Конституцията. Това задължително ще ни държи нас дотогава, подчерта лидерът на ГЕРБ.

По думите му кабинетът ще остане, ако заедно с "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) намерят сили да произвеждат не за пред медиите добри новини, а цели сектори разберат, че правят добро. Ако обаче продължи практиката да се търсят скандали, вместо обединяващи теми, то най-доброто е да се разпадне тази сглобка и да се отиде на нови преговори, нови избори, смята той.

Правителството сме го "сглобили" заедно, неуспешният вот е успех за двете политически сили и на подкрепящите ни други, коментира Борисов.

Според него обществото все още не е готово с нещо по-добро, което може да замени това, затова и днес е бил отхвърлен вота.

Лидерът на ГЕРБ подкрепя създаването на временни комисии - за полицейското насилие по време на протеста срещу БФС, поискана от ПП-ДБ, и втората - предложена от ДПС, свързана с министъра и зам.-министъра на електронното управление.

Борисов коментира исканата от ПП-ДБ оставка на вътрешния министър Калин Стоянов. Според него ПП-ДБ са започнали война срещу Стоянов през последните месеци.

"От няколко месеца срещу Калин Стоянов от ПП-ДБ започнаха война, защото той не се съгласи да безчинстват по време на изборите. Носеха му списъци, сменяха се поголовно всички, а той държеше позицията, за която сме се разбрали - той да си назначава професионалисти. Аз нито веднъж не съм бил там, нито едно име не съм му дал", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той отрече кандидатурата на вътрешния министър да е на ГЕРБ и разказа как се стигнало до избора на Калин Стоянов.

"Когато се бяхме срещнали няколко пъти, бяхме решили как ще действаме, че ще бъдат техни министри, с наши заместник министри, Асен Василев -финансов министър, когато дойде темата МВР аз им казах, че трябва да е експерт, професионалист, отдалечен от всички. Предложих да се избира от наличните, назначени от тях, по тяхно време, години наред, или от президента Радев служби, които ние от няколко години след промяната и и реформите в МВР, които направиха с Бойко Рашков с техните министри - Демерджиев и т.н. нямахме нито един човек дори на средноуправленско ниво, камо ли шеф на служби. Той се консултира и след това за Калин Стоянов го предложиха, аз се съгласих, не съм говорил с него, не съм го убеждавал, не съм се срещал. Това, което вчера г-н Петков каза, аз съм съгласен, няма ли политически лица, не може да има политическа отговорност. Когато ние имахме подобен проблем и управлявахме, сменяхме министри, сменяхме главни секретари, защото носехме политическата отговорност. Сега тези назначения са експертни. Те си бяха там и са назначавани от ПП, не от ГЕРБ", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и обвиненията за полицейско насилие при протеста срещу БФС.

"Затова ние ясно казахме да се направят анкетни комисии, да се провери всичко какво е направено, тези които са били невинни хора да си понесат отговорността. Веднъж за винаги трябва да разберат, че когато е паднал човек, му слагат белезници и го водят в районното, не се продължава да се бие и да се рита. Това не е чест на пагона и срещу това съм против", каза лидерът на ГЕРБ.