Първото заседание на новоизбраното 45-о Народно събрание започва в 9.00 часа днес в сградата на парламента на пл. "Народно събрание" 2. По традиция новите депутате спедилиха по няколко думи на влизане.

"Приемаме с ясна отговорност, че този парламент ще е труден, в него ще се изискват бързи и смели решения", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Надявам се нашата парламентарна група да е на висотата на изискванията на тези, които ни дадоха своето доверие. Ние сме готови да протегнем ръка и с опита си да допринесем за цялостна визия на НС, допълни Атанасова. - За нас властта никога не е била самоцел, ние сме го доказвали многократно. Ще бъдем конструктивна, силна опозиция. Досега беше лесната част, даваха се обещания - сега предстои трудното - да се носи отговорност."

Всичко за началото на 45-ото Народно събрание четете тук

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви снощи, че кандидатът за премиер на ГЕРБ ще бъде Даниел Митов.

"Проведохме разговор и премиерът ме е помолил да приема подобна отговорност и аз съм се съгласил. Един политик не може да бяга от отговорност, когато ситуацията го изисква", обяви Даниел Митов преди да влезе в парламента.

"Разбира се, че смятам, че съм подготвен, аз съм от 20 години в политиката, допълни Митов. - Като първа политическа партия сме и трябва да сме наясно, че трябва да подходим сериозно, да проведем консултации, има си процедура. Ще бъде много сложно при всички положения. Но сме длъжни да направим всичко възможно. Тепърва предстоят консултации, надявам се да стигнем до конструктивни разговори. Длъжни сме да предложим ясен, добър, експертен кабинет, който да бъде преведе държавата през кризата."

"Безусловна подкрепа за кабинет не можем да дадем. Ние сме казали, че няма да подкрепим кабинет с мандат ГЕРБ, на БСП и ДПС", заяви Цецка Бачкова от "Демократична България".

"Това, че Даниел Митов е бил част от ДСБ и вече не е част, означава, че някъде сме се разделили в ценностите си и целите и това отговаря на въпроса защо няма да го подкрепим", каза още тя.

"За държавата е добре да има управление, ние се намираме в много тежка криза и социално-икономическата криза ще се развихрят още по-сериозно. Така че България има нужда от управление. Важно е да чуем какво ще каже Слави Трифонов, мълчанието ни притеснява, но може би са решили да изчакат процедурата", коментира още Вачкова.

"Демократична България" не е водила политически разговори с "Има такъв народ", заяви председателят на коалицията Христо Иванов преди първото заседание на 45-ото НС.

"Ако ни бъде потърсена подкрепа, ние с уважение към вота на избирателите, бихме водили разговори. Не можем да дадем никаква банкетна подкрепа, но мнозинството от гражданите, които искат промяна, възложиха тази промяна на "Има такъв народ", каза още Иванов. - Имаме много ясна програма, ясни предизборни ангажименти, към които ще се придържаме."

"Правителство с име Борисов и с име предложено от него не може да има. Тези предложения ги оставете на страни и гледайте от втория мандат нататък, заяви Георги Свиленски от БСП на влизане в Народното събрание. - Нека да видим кой ще е кандидат за премиер на втория мандат и каква програма ще предложи и ще решим дали да го подкрепим. Ние сме казали нашите условия - промяна на изборно законодателство, промяна на мерките от социалната система и всички такива мерки, които биха облекчили живота на българските граждани."

"Факт е, че след тези години ГЕРБ едва ли ще получи друга подкрепа, освен своята собствена, заяви пък Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!".

"Нашата парламентарна група има министри и председатели за 2-3 кабинета. Е, това е в кръга на шегата, разбира се", заяви тя.

"Това е много труден парламент. Трябват ми няколко дни да преценя дали ще има изпълнители с достатъчна сръчност. Освен отговорност и жертвоготовност, трябва политическа сръчност и чувство за реалност. Ако има такива, традицията в България, че няма нищо по-трайно от временното, може да се окаже факт. Има прекалено малко хора, които са правили това упражнение или са го виждали. Ще ви кажа по-точно след няколко дни, защото искам да се ориентирам", добави тя.

"Много е важно, ако някой иска да направи кабинет, който да издържи прилично време, да има сериозни хора. Представата за сериозни хора в България след тези 12 г. е много силно размита. Когато има критични условия, слабите изпълнители водят до краткосрочност до правителството, в което участват, заяви Дончева. - Сега, когато хората си купят два нови костюма, те ще искат да ги поносят по-дълго време, дори и да са от партията на Слави."

Депутатите от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" пристигнаха заедно в Народното събрание.

На влизане в парламента, те поздравиха протестиращите, но подминаха медиите и не направиха никакъв коментар за първия ден от работата си като народни представители.

В кулоарите на парламента зам.-председателят на партията Тошко Йорданов заяви, че няма да коментира нищо предварително.

Когато мине заседанието, тогава ще стане ясно какво правим, лаконичен беше Тошко Йорданов.