Изборите ще бъдат прекъснати в дадено изборно място единствено, ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. Това каза пред bTV главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

Тогава изборният процес се прекъсва, заключват се секциите, хората излизат по безопасен маршрут, идва специализирана група от МВР, която проверява предмета и изборите се възобновяват, обясни Тодоров. Той добави, че за него това е само хипотеза.

Дори да има сигнал за взривно устройство, силите на място веднага ще проверят и ако не се намери предмет, който да наподобява такова устройство, изборният процес няма да бъде прекъсван, добави Петър Тодоров.

Главният секретар на МВР посочи, че в утрешния ден ще бъде ангажиран целият ресурс на МВР.

Пряко в охраната на изборните места участват над 15 000 души. Има и множество служители, които участват като логистична дейност, съпровод, транспортиране на книжа и машини, както чисто процесуални и оперативно-следствени действия. Обезпечили сме на 100 % сигурността на изборните места, които поемаме още през днешния ден. В тях ще бъдат извършени щателни претърсвания, като се поставят под охрана. Към утрешния ден те ще бъдат безопасни, добави Петър Тодоров.

Той обясни, че е предвиден режим на потока граждани. Ако има съмнителни предмети и багажи, които гражданите носят, полицаите дискретно, извън местата за гласуване, ще ги проверяват, посочи той.

Относно множеството сигнали за взривни устройства в редица училища в страната, главният секретар на МВР заяви, че в понеделник и вторник заплахите са идвали от страна, извън Европейския съюз. Образувано е досъдебно производство. Благодарение на доброто ни сътрудничество с партньорски служби беше прекратена тази заплаха, като са предприети действия спрямо източника на заплахата, каза Тодоров.

От сряда до вчерашния ден заплахите бяха извършени от 17-годишен ученик от София, който през вчерашния ден беше установен и хванат, добави главният секретар. Освен този ученик, има други случаи в страната, при които други ученици са отправяли единични заплахи. Тези непълнолетни лица също са установени, каза още Тодоров.