Най-тежкото дисциплинарно наказание е наложено за това, че тя е нарушила Етичния кодекс за поведение на държавните служители на МВР, с които се уронва престижът на службата.

Уволнението на говорителката дойде, след като Калинка Пенчева обиди в ефир автора на снимката на заспали полицаи в патрулна кола във Варна Боян Максимов, като го нарече "селски глупак".
Веднага след скандала и недоволството в социалните мрежи премиерът Бойко Борисов нареди на ръководството на МВР да я уволни.

Със заповед на вътрешния министър беше образувано дисциплинарно производство, а вчера стана ясно, че комисията, проверяваща поведението на говорителя на варненската полиция, предлага тя да бъде уволнена. Оказа се обаче, че Калинка Пенчева е защитена от закона като майка на дете до 6-годишна възраст и за нейното уволнение е нужно съгласието на Главната инспекция по труда.

Днес обаче заповедта за уволнението й е факт. МВР не съобщават официално становището на ГИТ.

Боян Максимов ще бъде съден за нанасяне на средна телесна повреда, съобщиха по-късно от Районната прокуратура в морския град, които вече са внесли обвинителен акт, предаде Дарик.
Максимов е обвинен, че е избил два зъба на варненец, от което потърпевшият е получил трайни затруднения при говора и дъвченето.
Въпросният инцидент се е случил в последния ден на юни – малко преди в социалните мрежи да се появи снимката на спящите полицаи.
Делото е насрочено за 29 ноември.

Според текста, по който е обвинен, Максимов може да получи до 6 г. затвор затвор. Той вече е лежал в затвора.

В Районна прокуратура-Варна се наблюдава и води и друго досъдебно производство, по което пострадал е Максимов - счупване на носа.
По делото няма привлечено обвиняемо лице и се води с неизвестен извършител, съобщи на пресконференция прокурор Десислава Йотова, говорител на Районна прокуратура-Варна, предаде "Фокус".

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви в Стара Загора, че Боян Максимов има криминално минало, но към него няма да бъде проявяван тенденциозен подход от полицията.
Униформените, запечатани на снимката, няма да бъдат наказани, каза още Цветанов.