Това каза по bTV вътершният минисър Цветан Цветанов. Той поясни, че има няколко основни приоритета, които трябва да бъдат очертани в предстоящите месеци и години. И един от тях е националната политика за Шенген. Като друг проблем Цветанов посочи липсата на завършена процедура за издаването на документите с биометрични данни за самоличност - проблем, за който съобщи вечра.
„Тежкото наследство, проблемите, които има - не съм в състояние да отговоря на очакванията на българските полицаи”, призна Цветанов. Той обаче, че е поискал и  има уверение от финансовия министър за възможност да се изравни порционът на българските полицаи с този на Министерството на отбраната.
Министърът заяви още, че вчера е имал среща и с представителите на пожарникарския синдикат и поясни, че и там има мотивация за работа.
„Аз искам да създам необходимите условия за работа”, заяви Цветанов.
Той каза, че обувките за българските полицаи са направени така, че да печели една фирма. Затова той ще иска при обявяване на тези поръчки да присъстват представители на синдикатите. Цветанов обаче заяви, че засега няма възможност за увеличаване на полицейските заплати.
По повод критиките към него, че е застанал зад полицаите, осъдени за убийството на Чората, той каза, че е бил поканен от синдикатите в Благоевград да се срещне с тях.
"Аз заставам зад българските полицаи, освен това МВР също трябва да заплати обезщетение. По делото за Чората обществото не получи страната на обвиняемите, а само на роднините на Чората", коментира той.
По повод скандалите около ДАНС той заяви, че тя е била създадена заради конфликта между бившия вътрешен министър Румен Петков и тогавашния премиер Сергей Станишев.
"ДАНС обаче има своето бъдеще, но трябва да е тиха и с голяма ефективност. Трябва да се разбере, че МВР и ДАНС не се състезават, а работят заедно с междуинституционално взаимодействие", коментира министърът.
„Имам пълната подкрепа и на премиера на страната за това, което трябва да направим за диалог и една прогноза на ангажимент, който държавата поема към Сектор „Сигурност и обществен ред”, каза още вицепремиерът.
Той допълни, че за него е важно не какво ще стане след 2-3 месеца, а какъв ще е ангажиментът на държавата след година – две, за да може да се направят реформи, които да съответстват на потребностите на обществото.
Цветан Цветанов съобщи, че днес е погребението на убития полицай Любомир Митов, на което той ще присъства.