МВР ще направи проверка по случая с изтеклите снимки на приятелката на един от кандидатите за кмет на София, когато постъпи искане от нея - това заяви вътрешният министър Младен Маринов в отговор на въпрос пред журналисти.

"До този момент нямаме искане от заинтересованата страна да извършим проверка. Ако има такова искане от конкретно лице, ще бъде извършена проверка и тогава мога да дам отговор. Такова обвинение пряко към МВР не е отправяно от заинтересованата страна. Ако бъде отправено, пак казвам, ще извършим проверка и ще дадем информация", заяви той по повод заявеното от кандидата на "Демократична България" архитект Борислав Игнатов, че преди години сегашната му годеница е подала жалба в полицията срещу свой бивш приятел, който я изнудвал със снимките.

"Приятелката ми е невинна жертва на дългогодишен тормоз. Снимки, направени преди повече от 10 години от човек, когото е обичала и му се е доверила, са използвани за шантаж и изнудване от него, след като тя слага край на връзката им през 2011 г. В безсилието и злобата си, той си позволява да разпространи снимките в интернет чрез фалшиви профили, прониква в електронната ѝ поща, и прави всичко, за да я унижи и срине. Тя предприема необходимото снимките да бъдат свалени. Незабавно подава и жалба в МВР, към която предава и флашка с разпространените против волята ѝ снимки. Следствието обаче остава без резултат. Сега, когато тези снимки се тиражират, ние разбираме, че те не са изчезнали и вече се превръщат в инструмент за долнопробна атака в политическа кампания", написа Игнатов преди дни в профила си във Фейсбук.

Вчера и президентът Румен Радев коментира скандала, като косвено атакува премиера Бойко Борисов, който пръв осъди категорично "опитите чрез публикуването на лични снимки на едно момиче да се уязви кандидат за кмет на София".

Превръщането на определени медии в инструмент за политическа саморазправа създава заплаха не само за свободната журналистика, но и за гражданското общество. Президентската институция нееднократно е поставяла въпроса за замърсената медийна среда в България и целенасоченото разбиване на професионалните и етични стандарти в българската журналистика. Двулична в този контекст е позицията на политици и партии, които публично осъдиха този уродлив подход, но същевременно легитимират "медиите", които го прилагат, с подкрепа, участие и близки лични отношения", заяви държавният глава по повод скандалната публикация в сайта "ПИК", в който на досегашните избори е сключвал рекламни договори с всички партии от управляващата коалиция - ГЕРБ, "Атака", ВМРО и НФСБ.