Това съобщи преди заседанието на Министерски съвет вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов, предаде “Фокус”. Той уточни, че Димитров още днес ще подаде оставка, за да заеме новата длъжност.
За нов генерален комисар ще бъде предложен главен комисар Калин Георгиев, който досега оглавяваше Главна дирекция "Криминална полиция". Той е роден на 1 юни 1969 година в Пловдив. Завършил е Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", специалност Руска филология. Преминал е обучение в Националната академия на ФБР, САЩ. Постъпва в системата на МВР през 1996 г. Работи последователно в група "Престъпления в икономиката и финансовата система", "Корупция", "Контрабанда", "Противодействие на международния и вътрешен тероризъм и екстремизъм". Бил е е началник сектор "РЗБОП" в ОДП Пловдив.
По-късно днес, на заседание на правителството, беше взето решение, с което се предлага на президента да издаде укази за освобождаването на Павлин Димитров като генерален комисар и за назначаване на поста на Калин Георгиев.
Първата кадрова промяна, която Цветан Цветанов направи още при в стъпването си в длъжност, бе да отстрани зам.-генералния комисар на МВР Минко Брайков. "Генерален секретар вече има", коментира тогава министърът.
Брайков беше назначен през март 2009 г. от тогавашния вътрешен министър Михаил Миков за заместник-генерален комисар на МВР. Преди това той ръководeше отдела за проследяване в ДАНС.
Междувременно стана ясно, че днес Цветанов е приел и оставката на шефа на столичната полиция комисар Николай Янев. Одитът от Сметната палата констатира сериозни пропуски и занижен контрол там, коментира министърът и добави, че утре ще бъде обявен новия директор.
Цветанов отбеляза, че ще има още кадрови промени на ръководните места във ведомството. Юристите в МВР подготвят нормативни промени за връщането на функциите и на ГДБОП, съобщи още той. В МВР ще има поредна реформа и тя ще бъде съгласувана с полицейските синдикати, до 10 дни структурата на МВР ще бъде оптимизирана, увери Цветанов. 


Вижте снимка на новия генерален секретар